Liturghie Arhierească la Catedrala Veche, în prima zi a Anului Nou

La mulți ani cu sănătate! La mulți ani cu pace! La mulți ani cu bucurie tuturor! La fel ca mulți alți arădeni sau români de pretutindeni am întâmpinat Noul An „cu Dumnezeu la masă”. Sau dacă e prea mult a spune asta, putem măcar a da mărturie pentru cei care la trecerea dintre ani s-au aflat acasă la Dumnezeu, în Catedrala istorică a Cetății Aradului, unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi, Slujba de Te Deum.

Nu știm cum s-o fi văzut pământul astă noapte din Înaltul Cerului, când rugăciunile, gândurile de bine, cererile de sănătate, de pace sau alungare de singurătate scrutau văzduhul deodată cu coloratele și luminoasele artificii, însă știm că și numai pentru o clipă privindu-i, de la balconul din stânga Altarului Catedralei ”Sf. Ioan Botezătorul”, pe cei care au ales să fie în împreună-rugăciune la cumpăna anilor, „tainic a zâmbit toată făptura şi însuşi văzduhul a devenit altar şi biserică purtătoare de lumină”.

Știm însă că în zorii acestei noi dimineți, la deschiderea primei pagini a Calendarului, încă nou, încă purtând miros de tipografie, fără niciun colț îndoit, fără vreo pată de cafea pe el, ci doar cu răzlețe însemnări, ne-am bucurat, ca un copil de brațele mamei, de neprețuitul dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut cu acest nou început. Căci „Timpul este un dar de la Dumnezeu”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Emilian, acum doar câteva ceasuri, la slujba de Te Deum.

Astăzi, în prima zi a Anului Nou, în ziua de prăznuire a Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și a mamei sale, Sfânta Emilia, din nou la Catedrala istorică a cetății noastre, unde Preasfințitul Părinte Emilia a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi și în prezența tinerilor de toate vârstele care au umplut Casa lui Dumnezeu.

În Cuvântul de învățătură rostit la acest nou început, Ierarhul a vorbit despre multitudinea de lucrări care s-au făcut de-a lungul timpului și se fac în Numele lui Hristos, spunând că atunci „când rostim Numele Mântuitorului Iisus Hristos, suntem încredințați că Dumnezeu este cu noi, că Dumnezeu ne ajută”.

CUVÂNTUL IERARHULUI

„La mulți și binecuvântați ani! Sărbătorim împreună la început de an Tăierea-împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și mai ales momentul punerii numelui de Iisus de către Fecioara Maria, Fiului ei Cel Unul Născut. S-a dat numele acesta omenesc și dumnezeisc, care înseamnă pe de o parte Iisus – Mântuitor, iar pe de altă parte Hristos – Unsul lui Dumnezeu.

Spune Sf. Ev. Ioan ca și Sf. Ev. Matei că I-a dăruti nume „mai presus de orice nume”. De lucrul acesta se încredințează și Sf. Apostol Pavel, care le spune filipenilor că acest nume, care este mai presus de orice nume, l-a rânduit Dumnezeu Tatăl Fiului Său, pentru ca „în Numele Său tot genunchiul să se plece”. Adică toată făptura pământească și cerească să se plece înaintea lui Iisus Hristos, să-L cintească, pentru că „prin El toate s-au făcut, văzute și nevăzute”. Deci Fiul lui Dumnezeu este trimis să mântuiască lumea pentru că altcineva n-ar fi avut această putere, această capacitate de a răscumpăra neamul omenesc din păcat.

În Numele lui Hristos, după cum vedem în Sfânta Scriptură și în Tradiția Bisericii, Sfinții Apostoli au plecat în lume și L-au propovăduit: au mărturisit Răstignirea, moartea și Învierea Sa.

În Numele Lui au făcut multe minuni, au înviat morți, au vindecat bolnavi.

În Numele lui Iisus Hristos s-au înălțat biserici și mănăstiri.

În Numele lui Iisus Hristos s-au construit multe clădiri istorice prin care s-a arătat slava lui Dumnezeu și mai ales lucrarea Sa în lume.

În Numele Mântuitorului Iisus Hristos oamenii au făcut multe lucruri bune, multe lucrări folositoare, dar și unele nefolositoare (ereticii, disputele, cruciadele ș.a.).

Când rostim Numele Mântuitorului Iisus Hristos, suntem încredințați că Dumnezeu este cu noi, că Dumnezeu ne ajută. În Tradiția Bisericii, Părinții au alcătuit Rugăciunea lui Iisus, spre cinstirea Numelui lui Hristos: ”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”. Prin aceasta mărturisim că Dumnezeu este cu noi și ne ajută în lucrările pe care le avem de împlinit. Rugăciunea inimii a fost practicată de mulți oameni, din pustie, din mănăstiri sau din lume, pentru că această rugăciune te odihnește, îți dă putere, Îl aduce pe Hristos Domnul în viața noastră și ne face să lucrăm cu mai mult entuziasm, mai multă credință, evlavie și dragoste.

Așadar, Numele Mântuitorului Iisus Hristos s-a răspândit pe toată suprafața pământului, iar cei care au auzit de Hristos și au cercetat lucrarea Lui s-au convertit și au avut capacitatea de a-L mărturisi chiar cu prețul vieții. Hristos a fost puterea mucenicilor și martirilor și este și puterea noastră. Este Cel care ne întărește să facem lucrarea bună, pentru noi, familie, Biserică. Lucrare folositoare pe care nu o așteaptă neapărat Dumnezeu de la noi, ci noi o așteptăm, pentru că noi avem nevoie de hrană duhovnicească, de dragoste, de solidaritate, de comuniune… .

Suntem chemați în această zi să privim spre anul anul care a trecut, spre toate împlinirile și neîmplinirile noastre, însă ne uităm totodată la Sfântul prăznuit astăzi, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, care a știut să îmbine foarte bine contemplația cu lucrarea faptelor bune, meditația creștină cu filantropia. Sfânt care nu s-a oprit la a admira dumnezeirea Mântuitorului Hristos sau a Preasfintei Treimi și a cerceta lucrarea pe care Dumnezeu a făcut-o cu oamenii, ci a și lucrat ca un ucenic al Domnului Hristos, pentru cei care aveau nevoie de ajutor. Este renumită lucrarea filantropică pe care a realizat-o în timpul vieții și de la care Biserica s-a inspirat și a continuat această lucrare. Patriarhia Română, luând aminte la Sfânta Scriptură și la Tradiție a Bisericii Ortodoxe universale, an de an a rânduit o tematică pentru a medita mai mult și a lucra mai mult în sensul respectiv. Anul 2024 este Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor.

Sfântul Apostol Petru împreună  cu Ioan, când au ieșit să propovăduiască în Numele lui Hristos, în Cetatea Ierusalimului, au întâlnit oameni bolnavi și oameni săraci, care le-au cerut ajutorul. Neavând cu ce să îi ajute, pentru că erau săraci, le-a dăruit vindecare în Numele lui Iisus Hristos. Darul acesta l-a primit Biserica pentru a continua lucrarea aceasta de vindecare. Avem nevoie de vindecare și sufletească, și trupească și totodată să fim recunoscători pentru ceea ce am primit. De aceea, la început și la sfârșit de an, mulțumim lui Dumnezeu mai întâi. Îi mulțumim și după aceea îi cerem.

Să Îi mulțumim că existăm, că și generațiile noastre au posibilitatea să se bucure de aceste daruri dumnezeiești și să nădăjduim că și în acest an ne va însoți pentru a lucra faptele cele bune, în familie, Biserică și societate. Să fim mai atenți la cei care au nevoie de ajutorul nostru, să fim mai atenți la viața noastră, căci suntem călători pe acest pământ și ne îndreptăm spre Cetatea Ierusalimului Ceresc. Nimeni dintre noi nu are cetatea stătătoare. S-au construit multe cetăți, dar oamenii au plecat. Ne uităm că toate generațiile s-au dus, dar lucrările lor au rămas.

Vă dorim ani mulți și binecuvântați tuturor, îndeosebi celor care purtați numele Sfântului Vasile!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în Cuvântul așezat la sufletele credincioșilor, în prima zi a Anului Nou.

1 IANUARIE 2024, prima zi a Anului Nou, Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și a mamei sale, Sfânta Emilia, Liturghie Arhierească în Catedrala Veche a Cetății Aradului și un gând bun de purtat în toate bucuriile și în toate încercările noastre: ”Când rostim Numele Mântuitorului Iisus Hristos, suntem încredințați că Dumnezeu este cu noi, că Dumnezeu ne ajută”. 

LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE ȘI PACE!

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/8868/foto-liturghie-arhiereasca-la-catedrala-veche-in-prima-zi-a-anului-nou-cand-rostim-numele-mantuitorului-iisus-hristos-suntem-incredintati-ca-dumnezeu-este-cu-noi-ca-dumnezeu-ne-ajuta-ps-emilian