CERC PASTORAL ÎN PAROHIA FÂNTÂNELE

Cu ocazia Praznicului Buneivestiri a avut loc în Parohia Fântânele întrunirea Cercului Pastoral Misionar, numărul VI, coordonat de preotul Dan Mândra din Parohia Fântânele.

Au fost prezenți următorii: Pr. Dan Mândra – parohia Fântânele, Pr. pensionar Ruja Ispas, Pr. Prof.  Codin Șimonca – parohia Vladimirescu I, Pr. Prof. Dacian Nan – parohia Vladimirescu II, Pr. Sorin Ilota – parohia Aluniș, Pr. Prof. Adrian Murg – parohia Horia, Pr. Sorin Higioșan – parohia Frumușeni, Pr. Teodor Mureșan – parohia Cicir, Pr. Bogdan Oneț – parohia Mândruloc.

În debutul întâlnirii, la orele 18, preoții au oficiat Acatistul Buneivestiri.

Cuvântul de învățătură, după slujba de seară a fost susținut de către Pr. Prof. Dacian Nan, profesor la Seminarul Teologic Ortodox Arad. S-a subliniat rolul important al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, dar și în viața fiecărui credincios. Au fost prezentate prefigurări ale Maicii Domnului în Vechiul Testamentului, cât și argumente biblice în legătură cu preacinstirea Maicii Domnului.

În partea a doua a cuvântului a fost susținută lucrarea „Îngrijirea bolnavilor în actualitatea Bisericii”. Această temă este în contextul Anului Omagial al pastorației și al îngrijirii bolnavilor. În cadrul acestei teme s-au făcut referiri la semnificația suferinței umane și problematica îngrijirii bolnavilor.

În boală ar trebui accentuată răbdarea, pentru că și denumirea profană a stării de suferință din perspectiva celui ce o trăiește, aceea de „pacient” vine din limba latină și înseamnă „cel ce rabdă”.

Boala poate fi văzută și ca o formă a „certării pedagogice” a lui Dumnezeu spre mântuirea noastră. Raportarea la boală poate să fie în mai multe feluri, fie prin refuzul neacceptării suferințelor, acest fapt înmulțind durerea, fie prin răbdare și asumare, care aduce mângâiere (răbdarea înjumătățește durerea).

S-a precizat că fiecare persoană își trăiește suferința într-un mod personal, în funcție de structura sufletească și emoțională proprie. Indiferent de împrejurări s-a dovedit că rugăciunea și credința rămân mijloace de vindecare trupească și sufletească: „Căutați rugăciunea Bisericii, care să se roage pentru voi și Dumnezeu căutând la Biserică vă va da ceea ce v-ar fi putut să vă refuze” (Sfântul Ambrozie).

Pr. Dan Mândra