PRAZNICUL BUNEI VESTIRI – CLIPE DE ALEASĂ BUCURIE DUHOVNICEASCĂ PENTRU CREDINCIOȘII PAROHIEI  BUTENI

Zilele ce au trecut, au reprezentat clipe de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Buteni, Protopopiatul Sebiș, care călătorind pe cărarea Postului Mare și-au sărbătorit hramul mărețului locaș de cult de pe Valea Crișului Alb, edificat  cu multă dragoste jertfelnică de către înaintașii lor între anii 1927-1929, și pus sub ocrotirea Praznicului „BuneiVestiri”.

Cu această ocazie, în biserica parohială s-a desfășurat în ajunul și ziua prăznuirii „BuneiVestiri” un bogat program spiritual – liturgic spre  folosul duhovnicesc al credincioșilor.

Astfel în Duminica I-a din Post, a Ortodoxiei, după-amiaza, începând cu orele 16,00  a fost săvârșită Slujba Vecerniei cu Litie, de către un sobor de preoți, iar începând cu orele 17,00 s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște, de către soborul preoților din cadrul cercului misionar Buteni, coordonați de către Părintele Florin-Marian Oarcea de la parohia Almaș, în prezența unui însemnat număr de credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Teodor Mureșan de la Parohia Cicir, (fiu al localității Buteni), care a evidențiat atât însemnătatea și foloasele Tainei Sfântului Maslu în viața credinciosului cât și bucuria întoarcerii și slujirii în „biserica copilăriei sale” în preajma unui asemenea moment, ales de sărbătoare.

În cele ce au urmat, având în vedere însemnătatea anului 2024, declarat de către Patriarhia Română, An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, părintele Florin Avram de la Parohia Prunișor, a susținut referatul cu Tema:  „Taina Sfântului Maslu, lucrarea principală a Bisericii pentru cei bolnavi și suferinzi, subliniind că îngrijirea bolnavilor  a fost una dintre lucrările principale în viața Bisericii, evidențiată atât în viața și scrierile Sfinților Părinți cât și prin instituțiile social-medicale existente încă dintru începuturi.

În ziua Praznicului BuneiVestiri, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, în biserica parohială din Buteni, au poposit spre împreună liturghisire câțiva părinți de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu Părintele Stareț Mihail Tărău, care răspunzând invitației făcute, au adus spre închinare, întărire în credință și vindecare de boli și racla cu Sfintele  Moaște a 14 sfinți (printre care și a Sfântului Nectarie de la Eghina) aflată în patrimoniul Mănăstirii Izbuc.

În prezența unui însemnat număr de credincioși, care a umplut măreața biserică din Buteni, a fost săvârșită slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, rostindu-se totodată și rugăciuni pentru cei bolnavi.

În cuvântul de învățătură, Preacuviosul Părinte Mihail Tărău, mulțumind Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu pentru binecuvântarea prezenței într-un asemenea moment deosebit pentru comunitatea ortodoxă din Buteni, a subliniat legătura aparte existentă încă din străvechi timpuri între Mănăstirea Izbuc și credincioșii Parohiei Buteni, îndemnând credincioșii la credință și rugăciune stăruitoare și mărturisitoare.

În semn de prețuire  și mulțumire, spre amintirea popasului făcut Preacuviosul Părinte Mihail a dăruit Parohiei Buteni, o copie  a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului existentă la Mănăstirea Izbuc, precum și o copie a icoanei Mântuitorului Iisus Hristos rugându-Se în grădina Ghețimani, pictată în anul 1929 de Părintele Arsenie Boca, în vremea vacanțelor tinereții sale petrecute în localitatea Buteni, la unchiul său care era învățător.

Mulțumind pentru prezența, bucuria și darurile făcute, preotul paroh a dăruit preacuvioșilor părinți de la Mănăstirea Izbuc o Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus precum și câtva cruci de binecuvântare.

Totodată preotul paroh a mulțumit pentru prezență și împreună tuturor credincioșilor, din localitate și din împrejurimi, subliniind că întru  aceste zile au fost cu toții, prin voia lui Dumnezeu, mijlocirea Maicii Domnului și rugăciunile Sfinților doctori tămăduitori fără de arginți: „ o icoană vie a nevăzutului Dumnezeu”, „o icoană mărturisitoare a Ortodoxiei”, „o icoană mărturisitoare a dreptei credințe,  și a cinstirii Preacuratei Născătoare de Dumnezeu”.

La final toți credincioșii s-au închinat cu credință, la racla cu Sfintele Moaște fiind miruiți de către Preacuviosul Părinte Mihail Tărău.

Dăm slavă pentru toate lui Dumnezeu, rugându-L a ne călăuzi cu harul Său cel Sfânt ca: „lupta cea bună să o luptăm, calea postului să o săvârșim, credinţa nedespărţită să o păzim, capetele nevăzuţilor balauri să le sfărâmăm și biruitori asupra păcatului să ne arătăm şi fără de osândă să ajungem să ne închinăm și sfintei Învieri. ”

Preot Herbei Valentin-Nicu