În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), în Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar Șiria, coordonat de Părintele Iulian Botezatu.
Cu acest prilej, soborul de preoți a săvârșit Taina Sfântului Maslu, sub protia Părintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Alături de Preacuvioșia Sa au slujit: Pr. Iulian Botezatu, coordonatorul cercului; Protos. Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu; Pr. Leonardo Doca și Pr. pensionar Petru Dărău de la Parohia Pâncota; Pr. Mihai Radeș de la Parohia Mâsca; Pr. Adorian Trif de la Parohia Galșa; Pr. Aurel Blidariu de la Parohia Șiria; Pr. Marius Murgu de la Parohia Covăsânț; Pr. Petru Jula de la Parohia Cuvin; Pr. Mircea Ciorogariu de la Parohia Ghioroc; Pr. Ciprian Tripa de la Parohia Semlac; Pr. Valentin Săvușcă de la Parohia Miniș; Pr. Doru Baba de la Parohia Sâmbăteni; Pr. Sebastian Buntean de la Parohia Șomoșcheș; Pr. Ionuț Bachiș de la Parohia Baia; Pr. Daniel Zbârcea de la Parohia Agrișu Mic și Pr. Mădălin Dărăștean de la Parohia Tălagiu. La eveniment a fost prezent și domnul Popi-Morodan Corneliu, primarul localității Ghioroc, de care aparține și Cuvin.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele consilier Iustin Popovici care a făcut referire atât la învățătura Sfântului Ierarh Grigorie Palama pomenit în această duminică, cât și la pericopa evanghelică despre vindecarea paraliticului din Capernaum, citită în această zi, făcând referire la tematica Anului omagial pe care-l parcurgem despre pastorația și îngrijirea bolnavilor. Părintele Iustin a arătat cât de importantă este credința celor care vin în sprijinul celor bolnavi și câte dificultăți întâmpină astăzi pastorația bolnavilor.
După acest cuvânt de învățătură, Părintele Marius Murgu de la Parohia Covăsânț a avut de susținut referatul cu titlul ,,Îngrijirea celor bolnavi și suferinzi, condiție pentru mântuirea omului”.
La final, părintele paroh Petru Jula a adus mulțumiri Părintelui consilier Iustin Popovici, soborului preoților slujitori și tuturor credincioșilor prezenți.
***
Parohia este situată în satul Cuvin, com. Ghioroc, localitate din podgoriile Aradului, una din cele mai vechi din judeţ. Apare în documente începând din anul 1324 cu denumirea de Ku, în 1335 Kew, iar în 1743 sub denumirea de Kuvin. Perimetrul aşezării de acum înglobează două foste sate: Buciumeni şi Broscari. În anul 1902, la poalele dealului Miloaia, deasupra satului, a fost găsit scheletul unui mamut, iar pe Valea Danciului în Coasta Goleşului s-a descoperit un tezaur de monede romane din aur. Ambele descoperiri au ajuns în patrimoniul muzeului din Budapesta. Începând din anul 1324 localitatea este mereu pomenită în documente, de fiecare dată fiind pusă în evidenţă bogăţia sa în vinuri, cereale, vite şi miere de albine.
Este de remarcat faprul că în timpul Revoluției pașoptiste, pe locul unde acum se află imobilul cu nr. 24, s-au întâlnit de mai multe ori conducători ai românilor din Transilvania. Casa aparţine parohiei satului şi era proprietatea lui Milan cel pomenit între ctitorii bisericii rezidite în 1801. Localitatea a fost vizitată de Ciprian Porumbescu. Tot la revoluţia din 1848, când Catedrala din Arad a fost bombardată, Episcopul Gherasim Raţ s-a retras cu aproape întreg Consistoriul aici la Cuvin până în anul 1850. În 1801 s-a pus piatra de temelie la biserica actuală, a cărei edificare s-a sfârșit în anul 1809; aromânul George Sina a ajutat financiar ridicarea sfântului lăcaș. Iconostasul de lemn sculptat și aurit este opera sârbului Mihai Ianici.
Biserica aceasta s-a renovat de mai multe ori: în 1931, 1935, 2004 și 2015. În anii 1963-1964 s-a repictat de către Constantin Nițulescu din București.
Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan