Ierarhii arădeni au participat la slujba Canonului celui Mare la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad 

Prima săptămână din Postul Mare reprezintă prin tradițiție, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice.

În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, și a slujbei Utreniei în zilele de luni, marți și joi, în serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.

Răspunsurile la strană au fost date de cele două străni formate din studenții și studentele Facultății de Teologie, masteraanzii și doctoranzii teologi arădeni, dimpreună cu o parte din absolvenții acestei Facultăți, sub conducerea Părintelui Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, profesor de muzică la această Facultate și Inspector bisericesc în cadrul Centrului Eparhial.

Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” al Facultăţii, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare, rostit de către unul dintre părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.

Astfel, luni seara după slujbă, părintele lect. univ. dr. Ioan Lazăr, duhovnicul Facultății de Teologie, le-a vorbit studenților și credincioșilor prezenți la slujbă despre imnele Canonului celui Mare, ca îndrumar duhovnicesc pe calea Postului celui Mare.

Marţi seara, după slujba Pavecerniţei cu cea de-a doua parte a Canonului Mare, părintele conf. univ. dr. Lucian Farcașiu, a vorbit despre postul cel dătător de lumină, așa cum se reflectă  în imnografia Utreniei primei zile din Postul cel Mare.

Miercuri seara, partea a treia a Canonului celui Mare  dimpreună cu slujba Pavecerniței Mari a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilan Crișanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de soborul părinţilor profesori slujitori la Paraclisul Facultăţii, în frunte cu părintele decan, prof. univ. dr. Cristinel Ioja. La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa rostit o meditație duhovnicească în care s-a referit la împreunarea postirii cu virtutea răbdării, arătând că în vremea postului trebuie să ne străduim mai mult ca oricând în a fi răbdători cu greșelile semenilor noștri, deși în anumite momente suntem poate noi înșine mai irascibili din pricina asprimii postirii. Răbdarea însă ne învață înfrânarea de la porniri, cuvinte sau fapte rele. Preasfinția Sa a oferit și unele exemplificări în ceea ce privește întărirea în răbdare, atât din literatura duhovnicească, cât și din situațiile concrete din viața zilnică.

Joi seara, a fost săvârşită ultima parte a Canonului celui Mare dimpreună cu slujba Pavecerniţei Mari, de către  Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul părinţilor profesori slujitori la Paraclisul Facultăţii, în frunte cu părintele decan. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care s-a referit la postul trupesc și postul cel duhovnicesc, susținut de întreaga rânduială liturgică din vremea Postului celui Mare. Părintele Arhiepiscop s-a referit mai apoi la semnificațiile teologice și duhovnicești ale Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, ca mijloc de însănătoșire trupescă și duhovnicească, aceasta și în contextul anului omagial în curs, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor. În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfinția Sa s-a referit la vremea Postului celui Mare, ca o cale luminoasă înspre dobândirea bucuriei Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Părintele decan, prof. univ. dr. Cristinel Ioja i-a mulțumit Întâistătătorului Eparhiei arădene pentru această incursiune prin întreaga perioadă a Postului celui Mare, deopotrivă teologică și duhovnicească, Înaltpreasfinția Sa constituind pentru studenții teologi și credincioșii eparhiei un model de păstor smerit, dar în același timp aplecat înspre problemele pastorale ale oamenilor și ale societății.

În seara zilei de vineri a fost săvârşită slujba Pavecerniţei Mari cu prima parte a Acatistului Buneivestiri, după rânduiala tipiconală.

Nădăjduim că prin întreaga rânduială liturgică săvârșită în această primă săptămână din Postul cel Mare și prin meditațiile duhovnicești prezentate, studenţii, masteranzii și doctoranzii  Facultăţii de Teologie Ortodoxe din Arad se vor îmbogăți duhovnicește pe calea postirii, înspre dobândirea luminii și bucuriei Sfintei Învieri a Mântuitorului Hristos.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu