În Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare, mulțime de credincioși au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către un sobor de slujitori, sub protia Părintelui stareț Grigorie Timiș, la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului.
Credincioşii prezenţi au avut prilejul să se înalţe sufleteşte şi prin faptul că în această duminică răspunsurile liturgice au fost date de Corul ,,Sf. Maxim Mărturisitorul” al Catedralei Vechi din Arad, condus de domnul Emanuel Gheorghe, interpretând Liturghia compusă de Nicolae Lungu. Corul continuă o tradiție de a organiza în fiecare Post Mare un pelerinaj la cea mai veche mănăstire atestată documentar din ţara noastră, la Hodoş-Bodrog, pentru a se ruga şi înălţa spiritual alături de vieţuitorii acestei mănăstiri. Această tradiție a fost inițiată în anii ’90 de către regretatul și binecunoscutul profesor și muzicolog Mircea Buta.
La momentul pricesnei cât și în timpul împărtăşirii cu Sfintele Taine şi miruirii credincioşilor s-au cântat mai multe pricesne specifice perioadei Postului Mare.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial Arad şi vieţuitor al sfintei mănăstiri. În cuvântul rostit, Preacuvioșia sa a enumerate cele trei sărbători anuale consacrate de Biserică cinstirii Sfintei Cruci (Înălțarea Sfintei Cruci -14 septembrie, praznic încadrat între două duminici; Scoaterea Sfintei Cruci – 1 august și Duminica Sfintei Cruci). De asemenea, părintele a arătat motivul pentru care Sfânta Cruce este prăznuită la jumătatea Postului Mare, ca o călăuză și întărire a celui ce postește, spre scopul ascezei creștinului: Jertfa și Învierea lui Hristos.
La finalul slujbei, Protos. Dr. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și viețuitor în această mănăstire, a mulţumit dirijorului şi tuturor coriştilor pentru împreuna slujire şi răspunsurile liturgice date în chip înălţător, precum și tuturor pelerinilor prezenţi la sfânta slujbă.
Adelin-Ștefan Rusu