Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită anual în data de 7 aprilie, zi în care, în 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) era înființată.

Tema aniversării de anul acesta este „Sănătatea mea, Dreptul meu” și are ca scop de a atrage atenția cu privire la dreptul la sănătate a milioane de oameni pus în pericol de numeroasele conflicte la nivel mondial.

„Bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică. Arderea combustibililor fosili provoacă simultan criza climatică şi ne ia dreptul de a respira aer curat, poluarea aerului din interior şi exterior costând o viaţă la fiecare 5 secunde”, se arată în mesajul aniversar publicat pe pagina OMS.

Biserica – Spital duhovnicesc

Biserica de la începuturile ei a fost preocupată de sănătatea și vindecarea persoanei în întregimea ei după modelul Mântuitorului Hristos, care vindecă suferințele trupești și bolile sufletești.

Potrivit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Dumnezeu dorește să vindece omul în integralitatea ființei sale”, de aceea, Biserica se implică activ în pastorația persoanelor bolnave.

Pe această cale, Biserica Ortodoxă Română a dedicat Anul 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Astfel, în decursul anului, grija pastorală asupra bolnavilor este reflectată „în plan social-filantropic şi social-medical în instituțiile medicale înființate și administrate de Biserică (cabinete medicale, centre de recuperare, spitale), dar și în instituțiile medicale de stat, prin cooperarea dintre preoți și medici sau psihologi”, conform actului de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2024.

Citește și:

Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a fost înființată în anul 1948 la Geneva. De înființarea organizației, au fost remarcate progrese semnificative în protejarea drepturilor la sănătate a persoanei și a accesibilității la tratament.

Din nefericire, aproximativ 30% din populația globală un are acces la servicii de sănătate esențiale și aproximativ 2 miliarde de oameni, cei mai mulți proveniți din medii vulnerabile, se confruntă cu inegalități semnificative.

Foto credit: freepik.com

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-sanatatii-este-sarbatorita-pe-7-aprilie/