CRÂMPEIE  DUHOVNICEȘTI  ALE VIEȚII DE ELEV SEMINARIST LA BISERICA ORTODOXĂ DIN GROȘENI

În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paști, 14 aprilie 2024, un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad, din încredințarea părintelui profesor Marius Lăscoiu, dar și la inițiativa părintelui paroh, Sas Radu, din Groșeni, precum și cu implicarea elevului seminarist Rareș-Traian Alb, fiu al satului, au descins într-o activitate misionară la credincioșii din parohia ortodoxă Groșeni.

Având în suflet îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care zice „cine Mă va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor, și Eu voi mărturisi despre el în fața Tatălui Meu, care este în ceruri” (Evanghelia după Matei, cap. 10) grupul de elevi seminariști au înfrumusețat cu glasurile lor cântarea liturgică atât în cadrul Utreniei, cât și în cadrul Sfintei Liturghii, aducând astfel bucurie în sufletele credincioșilor prezenți. De asemenea la finalul Sfintei Liturghi a avut loc un moment artistic în care cunoscuta interpretă de folclor românesc, Lavinia Maria Chifor Pop, a interpretat pricesne ortodoxe pentru a înălța sufletește pe credincioși, desigur într-o bucurie aparte, având în vedere și perioada liturgică în care ne aflăm.

Au fost adevărate momente de împletire duhovnicească a rugăciunii și a postului, cu psalmodierea cântărilor bisericești și ale pricesnelor interpretate, pregătind creștinii să petreacă acest timp „al mântuirii” cu Domnul Hristos în suferințele îndurate pentru noi și a noastră mântuire, ca mai apoi să se veselească cu Hristos cel Înviat din morți, adică să sărbătorească esența vieții, adică să sărbătorească veșnica fericire din Împărăția lui Dumnezeu.

Nu în ultimul rând, credincioșii din parohia Groșeni, s-au putut bucura și de măiestria sunetului de toacă, specific pentru perioada Postului Mare în această parte a țării, prin frumoasa îndeletnicire a viitorului seminarist așa cum frumos promite în fața noastră și a lui Dumnezeu, tânărul Alexandru Șeicaru-Dunca din Pecica.

Prof. Zau Raul