Începutul Săptămânii Duhovnicești în Parohia Cintei

În fiecare perioadă a Postului Mare, vreme de 21 de ani, Parohia Cintei, din Protopopiatul Arad, găzduiește Săptămâna Duhovnicească, un eveniment – așa cum îi spune numele – în care, deopotrivă, arhierei și preoți, pun înaintea credincioșilor parohiei, teme cu caracter duhovnicesc, în care tratează Postul Mare, dar și răspunsurile pe care noi, ca și credincioși, le căutăm în lumea învolburată în care ne aflăm.
Cu o mică întrerupere în perioada pandemiei, putem spune că acest eveniment are o importanță cu totul specială în zidirea credincioșilor, iar Chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a fost nelipsit de la acesta, timp de aproape 21 de ani.
Sufletul acestei Săptămâni duhovnicești este însuși parohul comunității de la Cintei, Părintele Dr. Nicu Breda, care invită, printr-o tradiție binecunoscută, pe Părintele Arhiepiscop Timotei, apoi pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al românilor din Ungaria și preoți cu o experiență teologică grăitoare.
Ziua de astăzi, care a consemnat începutul sau debutul Săptămânii Duhovnicești de la Cintei, a coincis cu Duminica a IV-a din Postul Mare, în care se face referire la un sfânt-model al rugăciunii, smereniei și postului (ascezei), Sfântul Ioan Scărarul sau Ioan din Sinai, cum mai este numit. Acesta ne-a lăsat un adevărat „manual” al vieții duhovnicești, care se numește Scara sau Scara Raiului/Scara dumnezeiescului urcuș (după unele traduceri). Această lucrare ne îndeamnă la pocăință, la desăvârșire, urcând treptele scării pe care a văzut-o și Patriarhul Iacov, spre Împărăția lui Dumnezeu,
Având în suflete și aceste gânduri, duminica a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Chiriarhul Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte Părintele Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Părintele Dr. Nicu Breda, Paroh la Cintei și Părintele Arhid. Claudiu Condurache.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a arătat importanța operei Sfântului Ioan Scărarul, prin faptul că omul trebuie să urce în întreaga sa viață spre Dumnezeu și, chiar dacă este încercat și în inspite, el nu trebuie să se dea la o parte de la misiunea sa, adică de a fi alături de Hristos. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a explicat și citirile zilei (Marcu, 9; Evrei, 6) în care se vorbește despre vindecarea unui copil posedat de un demon. Tema centrală a Evangheliei zilei este Credința, care ne unește cu Dumnezeu, în toate încercările noastre.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de teologi și cântăreți ai parohiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei pentru popasul duhovnicesc din această zi, dar și pentru cuvântul de învățătură, prin care a zidit în credință membrii comunității parohiale din Cintei.
Săptămâna duhovnicească va continua în fiecare zi, în biserica parohială, cu următorii invitați: Preacuviosul Părinte Dionisie Ignat, Duhovnicul Mănăstirii Albac, din Arhiepiscopia Alba Iuliei (luni, 15 aprilie); Preot Dr. Emanuel Tăpălagă, Vicarul Eparhial al Episcopiei Daciei Felix din Serbia (marți, 16 aprilie); Preot Romică Confideratu, de la Parohia Zărand (miercuri, 17 aprilie); Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (joi, 18 aprilie); Preot Liviu Pamfiloiu, de la Parohia Caporal Alexa (vineri, 19 aprilie); Preot Marius Vidican, Parohia Arad – 6 Vânători (sâmbătă, 20 aprilie); Arhim. Dr. Teofan Mada, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului (duminică, 21 aprilie).

Arhid. Claudiu Condurache