POPAS DUHOVNICESC AL PĂRINTELUI MARIUS CIPRIAN POP ÎN PAROHIA LIPOVA

În Duminica a IV-a din Postul cel Mare, în care îl pomenim în mod deosebit pe Sfântul Ioan Scărarul, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Lipova a avut onoarea de a fi gazdă unui preot cu un har muzical deosebit, părintelui Marius Ciprian Pop, care a poposit în parohia Lipova în cadrul Festivalului de Pricesne „Bucurie în Ortodoxie”, organizat de către Centrul Cultural Județean Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului.

Încă de dimineață, părintele a fost prezent în mijlocul credincioșilor, veniți în număr mare, în biserica parohiei Lipova, slujind, împreună cu cei doi preoți ai parohiei – pr. Raul-Adrian Moț și pr. Alexandru Neicu, la Utrenie și la Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii părintele Marius Ciprian Pop a îmbinat într-un mod deosebit cuvântul de învățătură specific acestei a IV-a duminici din Post cu câteva pricesne deosebite reușind să înalțe sufletele celor prezenți pe scara duhovnicească a trăirii creștine.

De la început părintele a amintit de acel demon mut și surd, despre care s-a vorbit în pericopa duminicală, arătând că, din păcate, în lumea de azi se regăsește din ce în ce mai mult prezent în societatea noastră contemporană, acel demon mut și surd care ne face să uităm de credința noastră creștină și de identitatea noastră națională.

Pricesnele pe care părintele le-a interpretat: „Cât de părăsit ești Doamne”, „De-ar fi să părăsesc în lume, tot ce-am iubit pe-acest pământ”, „Stau adeseori pe gânduri și privesc”, „O, Măicuță Sfântă” au ajuns la inimile tuturor celor prezenți lucru observat fie prin lacrimile din ochii unora, fie prin împreuna-cântare a frumoaselor imne bisericești.

Îndemnurile părintelui Marius Ciprian Pop au rămas în conștiința fiecăruia dintre cei prezenți la manifestare, părintele îndemnând pe toți să ne păstrăm identitatea noastră ca români și mai ales credința drept-măritoare și ori de câte ori simțim greutate să ne amintim de părinții, bunicii și moșii noștri care au purtat în suflete credința strămoșească și ne-au transmis-o și nouă. Iar atunci când credem că nu mai avem sorți de izbândă în fața vrășmașului, întotdeauna să ne aducem aminte că avem acolo sus în cer o Măicuță Sfântă care nu ne va lăsa nemângâiați în vremuri de restriște.

La final părintele Raul-Adrian Moț a mulțumit lui Dumnezeu pentru talantul și harul dăruit părintelui Marius Ciprian Pop, pe care acesta l-a împărtășit, cu această ocazie, credincioșilor parohiei Lipova, rugându-l să poposească în această frumoasă fostă catedrală a Lipovei ori de câte ori va mai avea ocazia și disponibilitatea. De asemenea a mulțumit și organizatorilor acestei manifestări, Centrului Cultural Județean din Arad și domnului profesor Vasile Rus precum și Consiliului Județean Arad și domnului președinte Iustin Cionca, prezent cu această ocazie în mijlocul credincioșilor lipoveni.

Pr. Raul Moț