Săptămână duhovnicească în Parohia Roșia Nouă

În perioada 8.04 – 13.04.2024 în Parohia Ortodoxă Română Roșia Nouă, Protopopiatul Lipova, s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, ediția a IX-a a Săptămânii duhovnicești, în care în fiecare seară câte un preot invitat, după săvârșirea slujbei rânduite, au susținut un bogat și frumos cuvânt de învățătură pe o anumită temă.

 Luni seara s-a aflat în mijlocul nostru Preacucernicul Părinte Cosma Cristian-Teodor de la Parohia Ortodoxă Sintea Mică, care a vorbit despre „Taina Sfântului Maslu – Taina vindecării sufletești și trupești”. Preacucernicul Părinte a prezentat însemnătatea Tainei Sfântului Maslu în viața creștinului, originile Tainei și câteva aspecte ale rugăciunii, precum și exemple reale ale efectelor rugăciunii și puterii de vindecare prin Taina Sfântului Maslu.

 Marți seara a fost prezent în parohia noastră Preacucernicul Părinte Bele Raul de la Parohia Ortodoxă Secaș care a vorbit despre „Puterea credinței în contextul Evangheliei a 6-a a Tainei Sfântului Maslu”. Preacucernicul Părinte a vorbit despre însemnătatea credinței în contextul Evangheliei a 6-a a Tainei Sfântului Maslu, explicând și modul prin care acea femeie găsește răspuns bun înaintea Mântuitorului Iisus Hristos în tămăduirea fiicei sale care era greu încercată de diavolul. Mai apoi părintele a prezentat și câteva istorisiri din viața reală și din istorisirile sfinților părinți legate de puterea credinței și de tămăduirea sufletească și trupească.

Miercuri seara s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei noastre Preacucernicul Părinte Iconom Stavrofor Popovici Sorin-Valentin de la Parohia Ortodoxă Ostrov care a vorbit despre „Însemnătatea faptelor bune în urcușul spre mântuire”. Preacucernicul Părinte a arătat însemnătatea faptelor bune din viața creștinului în urcușul spre mântuire, arătând că faptele bune sunt o prelungire a exprimării credinței în Mântuitorul Iisus Hristos și Dumnezeu Tatăl. Părintele a prezentat și felurile faptelor bune, sufletești și trupești, mai apoi prezentând și exemple din Sfânta Scriptură, dar și din pastorația sfinției sale.

Joi seara în mijlocul nostru a fost prezent Preacucernicul Părinte Gaidoș Lucian de la Parohia Ortodoxă Julița care a vorbit despre „Doamne armă asupra diavolului crucea Ta o ai dat nouă. Importanța Sfintei Cruci în viața creștinului”. Preacucernicul Părinte a prezentat însemnătatea Sfintei Cruci în viața creștinului evidențiind locuri atât în Vechiul Testament în care găsim preînchipuirea acesteia, cât și locuri în Noul Testament în care ni se vorbește despre aceasta. Mai apoi părintele a explicat fiecare gest pe care îl facem atunci când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, simbolistica acestora, precum și câteva exemple prin care Sfânta Cruce ni se face scut și apărătoare fiecăruia din noi atunci când ne însemnăm cu aceasta.

Vineri seara a fost prezent în parohia noastră Preacucernicul Părinte Iconom Suba Florin-Vlad de la Parohia Ortodoxă Pojoga care ne-a vorbit despre  „Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei. Merinde spre Împărăția Cerurilor și vindecare sufletească și trupească”. Preacucernicul Părinte a prezentat importanța Tainelor Spovedaniei și a Împărtășaniei, arătând ce este Spovedania, cui ne spovedim, de ce să ne spovedim și efectele acestei taine asupra noastră. Mai apoi părintele a prezentat și câteva aspecte ale Tainei Împărtășaniei, spunând că această taină este „taina tainelor” în care după ce ne-am făcut curat în casa sufletului nostru prin Sfânta Taină a Spovedaniei Îl primim pe Hristos să sălășluiască în sălașul inimii noastre.

Sâmbătă seara, în ultima seară a acestei Săptămâni duhovnicești din acest an, a fost prezent în mijlocul nostru Preacucernicul Părinte Iconom Stavrofor Suba Ioan-Laurențiu de la Parohia Ortodoxă Căprioara care ne-a vorbit despre „Tâlcuirea Evangheliei a 5-a a Tainei Sfântului Maslu”. Preacucernicul Părinte a tâlcuit Evanghelia a 5-a a Tainei Sfântului Maslu, cunoscută și ca „Evanghelia fecioarelor”. Părintele a arătat înțelesul de bune și nebune, adică „ne bune” pentru că nu erau bune sau pregătite pentru acel eveniment ( nunta ) la care erau chemate. Totodată părintele a evidențiat faptul că această evanghelie este strâns legată de perioada aceasta în care ne aflăm a Postului Mare, întrucât mirul din candele semnifică faptele noastre bune săvârșite pe acest pământ, ele fiind „mirul cel mai de preț pentru candela vieții noastre celei veșnice atunci când ne vom înfățișa pentru judecata particulară în fața Mirelui Ceresc, Mântuitorul Iisus Hristos”, după cum spunea părintele.

Duminică dimineața, ca o încununare a acestei Săptămâni duhovnicești care s-a încheiat, în mijlocul credincioșilor parohiei Roșia Nouă s-a aflat Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei, care a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: Preaonoratul Părinte Protopop Mercea Nelu, Protopop al Lipovei, Pr. Ic. Stav. Suba Ioan-Laurențiu de la Parohia Căprioara, Pr. Ic. Stav. Craveț Cătălin-Dumitru, preot paroh, Pr. Arhid. Gheorghe Lehaci, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Aradului și Pr. Arhid. Cristian Petruț. La eveniment a fost prezent și domnul inginer Berari Ionel-Gheorghe, primar al Comunei Petriș.

După terminarea Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Emilian a oferit în dar preotului paroh Craveț Cătălin 2 cărți, salutând și frumoasa activitate desfășurată în cadrul parohiei prin serile duhovnicești dar și prin lucrările săvârșite la lăcașul de cult. Părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru acest popas duhovnicesc din această zi, rugându-l să transmită Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, încredințarea în ascultare și supunere fiiască a preotului și credincioșilor acestei parohii, precum și de pomenire la toate sfintele slujbe a ierarhilor arădeni, și a oferit în dar o icoană cu ocrotitorul lăcașului de cult – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, precum și un Act de Cinstire pentru toată purtarea de grijă arătată comunității ortodoxe din Roșia Nouă. Acte de cinstire au fost acordate și Părintelui Arhidiacon Gheorghe Lehaci, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, și pentru Părintelui Arhidiacon Cristian Petruț. Părintele paroh a mulțumit și Părintelui Protopop Mercea Nelu,Protopop al Lipovei, Părintelui Suba Ioan-Laurențiu de la Parohia Ortodoxă Căprioara pentru prezență, domnului primar Berari Ionel-Gheorghe, precum și bunilor credincioși care seară de seară au participat într-un număr atât de frumos la aceste seri duhovnicești, și cu atât mai mult în această zi.

Pr. Craveț Cătălin-Dumitru