Arhiepiscopul Aradului a participat la zilele Administrației Românești Arădene

IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat, în dimineața zilei de 17 mai 2024, la Conferința Națională organizată cu prilejul zilelor Administrației Românești Arădene. Ce-a de-a XVII-a ediție a fost dedicată împlinirii a 140 de ani de la înființarea ziarului Tribuna, condus de Ioan Slavici și împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

În alocuțiunea rostită în deschiderea acestei manifestări, IPS Părinte Timotei a subliniat importanța cercetării istorice și aducerea la lumină a adevărului istoric, mai ales într-un oraș multicultural și pluriconfesional cum este Aradul, felicitând, totodată, pe istoricii și cercetătorii care publică în volumele și revistele de specialitate rezultatele cercetărilor lor. Adăugăm că Înaltpreasfinția Sa a fost prezent la toate cele 17 ediții dedicate instaurării administrației românești în orașul de pe Mureș.

După alocuțiunile celorlalți invitați din prezidiu a urmat o sesiune de lansări și prezentări de carte, după care au urmat lucrările conferinței pe șapte secțiuni.

Manifestarea științifică a întrunit academicieni, istorici, profesori și cercetători din întreaga țară, cu precădere din arealul academici și științific arădean.

Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad a participat Protos. Lect. Dr. Nicolae M. Tang, cu un studiu intitulat „Un lider al românilor ortodocși arădeni și bihoreni din veacul al XIX-lea: Arhimandritul Andrei Alexandru Papp”, în cadrul Secțiunii „Biserica și Școala”, secțiune moderată de preacuvioșia sa, împreună cu teologul și istoricul prof. dr. Ioan Veniamin Geoldeș, de la Liceul Tehnologic „Ștefan Hell” Sântana. De asemenea, la deschiderea festivă a participat și Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector eparhial.

Zilele Administrației Românești Arădene sunt organizate de instituțiile administrative și de cultură ale municipiului și județului Arad.

Manifestările s-au încheiat în seara acestei zile printr-o paradă militară, în fața Piața Catedralei, manifestări la care a participat și IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang