Eveniment cultural-spiritual: „Mâsca la 300 de ani sub lumina credinței ortodoxe”

În duminica a VII-a după marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în data de 16 iunie 2024, Înaltpreasfinția Sa, Înalpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost invitat în Parohia Mâsca pentru a săvârși Liturghia arhierească, alături de un sobor de preoți. Biserica parohială a împlinit 300 ani de la construirea sa (1724-2024), fiind astfel o zi de sărbătoare și bucurie duhovnicească.

În fruntea soborului a fost Preaonoratul Părinte Nelu Mercea, Protopop de Lipova. Au mai participat și preoții: Orlando Văran, Dumitru Marionți, Aurel Blidariu, Pavel Goldiș, Adorian Trif, preacuviosul Teoctist de la Mânăstirea Feredeu. De asemenea, au slujit și arhidiaconii Bogdan Noghiu și Claudiu Condurache.

Chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învățătură despre ,,Cămașa Mântuitorului” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Fapte 20; Ioan 17), în viziunea Sfântului Petru, Patriarhul Alexandriei, din veacul al IV-lea, este sfâșiată de ereticul Arie, însemnând răstălmăcirea de către acesta a izvoarelor Revelației divine: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție; ori, pentru aceasta răstignitorii Domnului au dat sorți tocmai pentru a o păstra întreagă așa cum a rămas în conștiința întregii creștinătăți pentru totdeauna constituind tematica unor creații literare sub condeiul unor scriitori consacrați. În apostolul zilei Sfântul Pavel consemnează că, n-a purtat haina nimănui, înțelegându-se și aceea că prin botez toți se îmbracă în Hristos. A Domnului este haina ocrotitoare a Bisericii, El este Capul unic al acesteia, trupul tainic ale cărui membre sunt creștinii  constituind o adevărată comuniune cu Dumnezeu. Pericopa evanghelică duminicală redă parte din Rugăciunea Mântuitorului către Tatăl ceresc, la despărțirea de ucenicii Săi, la Cina cea de Taină, lăsându-le acestora porunca păstrării unității Bisericii Sale, aceasta revenind ca o îndatorire tuturor celor ce cred în El. Biserica parohială din Mâsca a împlinit 300 de ani de la temeluire; tot atâția ani au fost de la Nașterea Mântuitorului până la Sinodul I Ecumenic, când s-a statornicit simbolul dreptei credințe pe care o mărturisim. Biserica Ortodoxă Română stăruie de veacuri și pentru veacuri în această unitate bisericească și de asemenea, națională, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

La eveniment au fost prezenți și autorități locale și județene: d-l primar Valentin Bot, d-l Iustin Cionca, d-na Garofița Popa, d-l Marcel Priescu. Au fost prezenți și reprezentanți ai Universităților din Arad: de la Universitatea Vasile Goldiș, d-na rector Coralia Cotoraci, iar de la Universitatea Aurel Vlaicu, prorectorul Ovidiu Toderici.

La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost împărțite diplome aniversare cu prilejului împlinirii a 300 ani a sfântului locaș de rugăciune din Mâsca Înaltpreasfinției sale Timotei, Arhiepiscopul Aradului, preoților din sobor, oficialităților locale și județene, cadrelor universitare, Fiilor satului prezenți la sărbătoarea Bisericii, ctitorilor și donatorilor de seamă ai bisericii.

Apoi a fost sfințit Căminul cultural din Mâsca, proaspăt renovat, după care toți cei prezenți au participat la o agapă creștină. Sărbătoarea Bisericii s-a terminat cu un spectacol folcloric și dansuri populare, desfășurat în fața noului teren de sport și loc de joacă, ce a fost inaugurat și sfințit în ziua precedentă.

Pr. paroh Mihai Radeș

300 de ani de la construirea primei biserici ortodoxe din localitatea Mâsca

https://basilica.ro/arhiepiscopul-aradului-a-participat-la-aniversarea-a-trei-secole-de-la-construirea-unei-biserici-parohiale/

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/moment-aniversar-la-o-biserica-din-judetul-arad-190394.html