Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Ungariei a conferențiat în cadrul ASCOR Arad

Marți, 18 iunie 2024, răspunzând invitației adresate de ASCOR Arad și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului, în Paraclisul din curtea Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea”, Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a susținut o conferință cu tema: „Viața creștină și Sfintele Taine ca mijloace de dobândire a Împărăției lui Dumnezeu”.

Conferința a fost precedată de slujba Vecerniei, săvârșită de Părinți Profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, după care, studentul Popa Voicu, din anul I, care este și membru ASCOR Arad, a moderat conferința prezentată de Ierarhul românilor ortodocși din Ungaria. La eveniment au fost prezenți Părintele Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad, Domnul Alexandru Blaj, Președintele ASCOR Arad, Părintele Lucian Farcașiu, Profesor de Liturgică, Pastorală și Artă Creștină, Părintele Ștefan Negreanu, Profesor de Istorie Bisericească Universală, alte cadre didactice de la Facultate, maici, familii, credincioși, de diferite vârste, tineri și copii.

După o scurtă prezentare făcută Ierarhului, acesta a vorbit despre  importanța și darul deosebit pe care creștinii ortodocși l-au primit de la Bunul Dumnezeu prin Taina Sfântului Botez și a Mirungerii, care Îl fac pe Hristos să ia chip în sufletele și ființele noastre și reprezintă un îndemn de a-L descoperi neîncetat, pe tot parcursul vieții noastre, care trebuie să constituie un început al Împărăției lui Dumnezeu, în sufletele noastre, după cuvântul Mântuitorului: Împărăția lui Dumnezeu înlăuntrul vostru este. Iar Împărăția Domnului nu are sfârșit, pentru că noi suntem făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Important este să Îl descoperim pe Hristos în adâncul inimilor noastre, prin rugăciune, Cuvântul lui Dumnezeu, din Sfintele Scripturi și Sfintele Slujbe, prin celelalte Sfinte Taine, care reprezintă mijloace concrete de primire a harului lui Dumnezeu în noi, motivația care ne face să Îl iubim pe Dumnezeu și pe semenii noștri și să dorim să adâncim și să intensificăm această legătură personală cu El, sau să ne curățim sufletele, prin Taina Sfintei Spovedanii și să le hrănim cu Trupul Cel Înviat și nestricăcios al Domnului și să ne adăpăm din Izvorul cel veșnic Viu și Dătător de Viață al Sângelui Său cel Scump, vărsat pe Crucea Golgotei, pe când eram noi încă păcătoși, ca să ne facă vlăstare al Trupului Său, Care este Biserica cea Una, Sfântă Sobornicească și Apostolească și care are atâtea daruri duhovnicești în ea, dar din păcate, de multe ori necunoscute, sau neconștientizate de noi. De asemenea, Ierarhul a vorbit despre nejudecarea aproapelui și semnificația profundă a iubirii creștine, care nu presupune doar sentimente și împlinirea unor anumite nevoi ale noastre, ci în primul rând respect, prețuire și jertfă pentru cel de lângă tine și care este un mare dar de la Dumnezeu.

A urmat apoi o parte de întrebări, puse din partea publicului, la care Ierarhul a răspuns pe rând, arătând cât de importantă este cunoașterea și apropierea între părinți și copii, care au atâta nevoie de afecțiunea, dragostea, înțelepciunea și ajutorul părinților, până se vor forma din punct de vedere uman, creștin, profesional și familial. Ei reprezintă nu doar o preocupare importantă pentru orice părinți serioși și responsabili, ci și viitorul societății, al Bisericii și al oricărei instituții, care are grijă de ei.

La final, a fost rostită în comun rugăciunea „Apărătoare Doamnă” și credincioșii au primit binecuvântarea Ierarhului, care a vizitat și Paraclisul Facultății de Teologie, admirând frumusețea locașului de cult și a picturii care îl împodobește. Au fost aduse, de asemenea, mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Timotei al Aradului, pentru binecuvântarea acordată și credincioșilor, pentru participare. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă comună.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

https://basilica.ro/episcopul-siluan-al-ungariei-le-a-vorbit-tinerilor-din-arad-despre-viata-crestina-si-sfintele-taine/

Conferință despre viața creștină și Sfintele Taine organizată de ASCOR Arad