Deși ploaia nu a contenit, credincioșii bănățeni s-au adunat în număr mare pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, făcătorul de minuni.
Cel de-al doilea hram al Catedralei mitropolitane din Timișoara a stat și de data aceasta sub semnul rugăciunii. Astfel, după sfânta Liturghie de la miezul nopții au urmat Acatistele Sfântului prăznuit și a-l Mântuitorului Iisus Hristos, Taina Sfântului Maslu și Liturghia arhierească oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte părintele vicar Ionel Popescu și părinți consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Au fost de față, de asemenea, reprezentanți ai autorităților locale, județene și conducători de instituții publice din oraș. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei mitropolitane dirijat de teologul Bogdan Mureșan.
Cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian a adus în atenția credincioșilor viața plină de sfințenie a sfântului Iosif de la Partoș și minunile săvârșite de el. În acest context, Preasfinția Sa a arătat că sfântul Iosif nu este doar un exemplu de smerenie și rugăciune pentru credincioși, ci un martor viu al puterii divine care lucrează în cei ce ascultă și împlinesc cuvântul lui Dumnezeu.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a adresat ierarhilor prezenți și credincioșilor cuvinte de mulțumire și a subliniat că prezența lor, în ciuda vremii neprielnice, nu este doar o simplă participare, ci o mărturie vie a dragostei și a credinței care unesc comunitatea bănățeană în jurul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a făcut, apoi, un apel la solidaritate și frățietate cu semenii noștri din județele afectate de vâltoarea apelor, mai ales în județele Galați și Vaslui. Chiriarhul timișorean i-a anunțat pe credincioși și pe reprezentanții autorităților că Centrul eparhial a solicitat protopopilor și stareților să organizeze colecte bănești în toate parohiile și mănăstirile, sumele adunate urmând a fi virate către eparhiile afectate de inundații. Înaltul ierarh a menționat că aceste inundații s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale, lăsând mulți confrați fără locuințe.
„Înaltpreasfințitul Casian de la Galați și Preasfințitul Ignatie de la Huși au slujit azi sfânta Liturghie în lacrimi”, a spus Parintele Mitropolit Ioan, iar noi avem datoria sfântă de a le veni în ajutor. Firmele din Timișoara și din județ sunt rugate să ni se alăture în acest demers filantropic, a încheiat emoționat Chiriarhul.
După slujba Vecerniei, corul catedral, dirijat de teologul Bogdan Mureșan, a susținut tradiționalul concert dedicat sfântului ocrotitor al Banatului, din repetiția cărui i-au făcut parte următoarele piese corale:
Troparul Sf. Iosif – S. Olariu; Tatăl nostru – C. Porumbescu; Taina creștinătății – B. Mureșan; Auzi-se-vor graiurile mele – Pr. I. Șerb; Rugăciune – Pr. C. Drăgușin; Doamne, unde voi să fug – I. Lipovan; Cu noi este Dumnezeu – N. C. Lungu; Doamne, buzele mele – G. Musicescu; Doamne, auzi glasul meu – N. C. Lungu; Încheiere: Troparul Sf. Iosif – S. Olariu.
Racla cu sfintele moaște va rămâne spre închinare şi cinstire până luni, 16 septembrie, când după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ora 19:00, va fi reașezată pe locul special amenajat în catedrală.
Cinstirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, la Timișoara