Slujbe de pomenire pentru eroii Detașamentului Păuliș

Înălțarea Sfintei Cruci este un praznic special și de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși deoarece în această zi ne amintim de Cruce ca simbol al jertfei lui Hristos pentru întreaga umanitate.

Această sărbătoare are, de asemenea, și o importanță deosebită pentru comuna Păuliș din Podgoria Aradului pentru că aici se comemorează luptele în care au căzut tinerii elevi ai școlii de subofițeri Radna și Păuliș, constituiți în așa numitul Detașament Păuliș care au ținut piept între 13-20 septembrie 1944 trupelor inamice ale Ungariei Horthyste.

Lupta de la Păuliș a reprezentat o bătălie de rezistență pe linia de front Cladova-Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin a Armatei Române. Timp de o săptămână, trupele române au rezistat unui inamic superior, atât ca număr, cât și ca tehnică de luptă, după care maghiarii au fost respinși peste frontiera de vest.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a participat în această comună la o slujbă de comemorare a căpitanului erou Ioan Fătu.

Ioan Fătu era comandant al Companiei 6 Pușcași a Școlii de subofițeri de infanterie în rezervă din Radna. În ziua de 13 septembrie 1944, după ce trupele maghiare horthyste au atacat dinspre vest teritoriul României și au ocupat Aradul, compania a 6-a a căpitanului Fătu din cadrul Detașamentului Păuliș – comandat de colonelul Alexandru Petrescu a oprit intrarea inamicului în defileul Mureșului. Căpitanul Fătu și elevii săi au devenit eroi, murind pentru Patrie.

După slujba de comemorare de la bustul Căpitanului Ioan Fătu din centrul comunei Păuliș, s-a oficiat o slujbă de sfințire a noului muzeu dintr-o anexă pusă la dispoziție de Primăria comunei. Aici vizitatorii pot observa tehnica de luptă care exista la acea dată, obiecte personale ale soldaților-eroi de la Păuliș, ale ofițerilor, ca de pildă ale Colonelului Alexandru Petrescu,  precum și urmărirea unui documentar intitulat Eroii de la Păuliș și realizat în anul 1966, de ANF București. Totodată, Muzeu Național al Armatei de la București a participat cu exponate unice și de o valoare inestimabilă prin care vizitatorii pot să revadă trecutul glorios al Armatei Române și în special a celor care au salvat atunci pământul țării de înaintarea trupelor horthyste.

După inaugurarea muzeului, Chiriarhul a participat și la Sfânta Liturghie din biserica parohială Păuliș, unde, la finalul slujbei, a săvârșit slujba de Parastas pentru toți cei trecuți la cele veșnice care au luptat cu vitejie pentru patrie în această zonă.  La încheierea slujbei Parastasului, copiii de la Școala Generală din Păuliș au interpretat mai multe cântece patriotice.

La toate aceste momente, Ierarhul a vorbit despre exemplul de jerfelnicie  (1 Corinteni 1, Ioan 19) tălmăcind și icoana Răstignirii Mântuitorului din biserica parohială în fața căreia s-au rugat ostașii deveniți eroi în lupta pentru apărarea pământului țării și a vieții celor odrăsliți din el spre răsplatirea prin recunoștiința generațiilor care au urmat pe a lor, în tot ce a însemnat reînnoirea continuă pe drumul desăvârșirii. Exemplu de iubire față de patrie și neam până la jertfa de sine primește răsplătirea neîncetată până la hotarele veșniciei, bucurându-se de lumina cerească.

Ziua s-a încheiat la Monumentul Eroilor de la Păuliș, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire, iar soldații Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” au organizat un moment solemn, printr-o defilare grandioasă și un spectacol aerian a diviziei de elicoptere ale Armatei Române. La manifestare au fost prezenți mai multe oficialități importante care au ținut cuvântări, marcând astfel acest moment înălțător și de recunoștință pentru toți cei care au înroșit cu sângele lor pământul țării și care au spus, asemenea urmașilor lor, de la Oituz și Mărășești: „Nici pe aici nu se trece!”

Arhid. Claudiu Condurache