Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Arad 1, în biserica parohiei Arad, Micălaca Nouă – Zona 300, păstorită cu multă râvnă, de preotul paroh, Emanuel Proniuc, în data de 22 mai, începând cu ora 10.00.
La această întâlnire au participat următorii preoți din cadrul Cercului pastoral Arad: Părintele vicar administrativ, Gheorghe Gligor, Părintele consilier administrativ-bisericesc, Silviu Faur, Părintele consilier economic, Gheorghe Lehaci, Părintele Silviu Pele, Părintele Aurel Bonchiș de la Parohia Arad Șega I, Părintele Mircea Bupte de la Parohia Arad Micălaca Veche II, Părintele Vasile Cucu de la Parohia Arad Grădiște II, Părintele Gabriel Mariș de la Parohia Aradul Nou, Părintele secretar eparhial, Emanuel Proniuc și Părintele Petru Ursulescu, de la Parohia Arad-Pasaj, care este și coordonatorul cercului pastoral-misionar.
Întâlnirea a debutat cu intonarea troparului Învierii Domnului, „Hristos a Înviat”, după care, părintele coordonator a prezentat, în câteva cuvinte, Anul omagial 2025, ca fiind dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, precum și evocării mărturisitorilor și a duhovnicilor bisericii noastre din veacul al XX-lea.
Părintele paroh a susținut două referate privitoare la tematica aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Primul referat intitulat „Aniversarea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române” a reliefat contextul istoric și politic avut în vedere pentru recunoașterea autocefaliei; anul 1859, în care a avut loc „Mica Unire”, anul 1865, când la 11 ianuarie, printr-o ordonanţă domnească, Alexandru Ioan Cuza îi acorda mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei titlul de „primat al României”, anii 1877-1878, când a fost obținută independența de stat a României și în final recunoașterea din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1885. În al doilea referat intitulat „Paternitate și filiație în relația dintre duhovnic și ucenic pentru transmiterea unei moșteniri spirituale peste generații”, părintele a evidențiat rolul duhovnicului în propășirea spirituală a credinciosului, precum și importanța unei vieți duhovnicești echilibrate, lipsită de exagerări de orice fel. Au fost aduse exemple de sfinți ai Bisericii noastre, atât din țara noastră, cât și din întreaga Ortodoxie, care prin viața lor au reușit să povățuiască spre mântuire mulțimi de credincioși. În final, ca o concluzie a celor amintite mai sus, părintele a subliniat că rugăciunea duhovnicului pentru penitent este deosebit de importantă, la fel ca și exemplul personal al vieții părintelui duhovnicesc.
Întrunirea s-a încheiat într-o notă optimistă, preoții prezenți abordând și discutând pe marginea anumitor situații întâlnite de fiecare în pastorație. S-a ajuns la concluzia că societatea este într-o continuă schimbare și de aceea Biserica, prin slujitorii ei, trebuie să răspundă tuturor nevoilor credincioșilor ei, care se confruntă cu multe încercări. Drept urmare, rostul cercurilor pastoral-misionare se remarcă în mod concret, prin abordarea anumitor subiecte arzătoare care se regăsesc la nivelul întregii societăți.
Următoarea întrunire a Cercului pastoral-misionar Arad 1, va avea loc în data de 19 iunie, la Parohia Arad, Calea 6 Vânători.
Pr. Dr. Petru Ursulescu