Simpozion Național dedicat Centenarului Patriarhiei Române organizat în cadrul Școlii Doctorale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În zilele de 22-23 mai, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad organizează Simpozionul Național al Școlii Doctorale  cu tema Centenarul Patriarhiei Române. Un secol de viață și cultură bisericească în Eparhia Aradului.

În dimineața zilei de 22 mai a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional, în Sala Festivă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. Din prezidiu a făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Dr. Emilian Crișanul, D-na Prof. Univ. Dr. Cristina Nicolaescu, Prorector, delegată a d-lui Conf. Univ. Dr. Teodor-Florin Cilan, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, D-l Sergiu Bâlcea, reprezentantul d-lui Dr. Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad și Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

În deschiderea lucrărilor Simpozionului Național al Școlii Doctorale, Părintele Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad a arătat că prin desfășurarea acestui Simpozion teologic se urmărește „exercițiul dialogului între studenții doctoranzi, pentru a creea punți de legătură pentru o cât mai fructuasă valorificare a Teologiei Bisericii Ortodoxe”.

Părintele Decan a prezentat în continuare volumul Strudia Doctoralia, care reunește contribuțiile științifice ale studenților doctoranzi de la Arad, dar și de la cele mai importante centre universitare din țară, prezentate la Simpozionul Național al Școlii Doctorale din anul 2024.

În continuare, părintele drd. Vlad-Sergiu Sandu, reprezentantul studenților doctoranzi a arătat următoarele: „Ca doctoranzi, beneficiem astăzi de moștenirea generoasă a școlii teologice arădene care și-a asumat, încă de la începuturile ei, o vocație academică și duhovnicească profundă. Suntem conștienți că cercetarea noastră nu pornește de la zero, ci se sprijină pe temelia pusă de dascăli și martiri, de părinți care au înfruntat dictaturi, ideologii, crize, dar care nu au renunțat niciodată la demnitatea slujirii și a adevărului. Canonizarea recentă a Părintelui Ilarion Felea nu este doar un act de recunoaștere, ci un îndemn pentru noi toți de a integra, în propriul demers academic, dimensiunea mărturisitoare și slujitoare a teologiei. Să ne ajute Dumnezeu să facem din acest eveniment nu doar un prilej de comunicare științifică, ci și un act de comuniune în adevăr, în memorie și în speranță. Să redescoperim, împreună, cum cercetarea teologică poate deveni o formă de rugăciune, iar cuvântul nostru – o punte între generații, între trecut și viitor, între cerințele Bisericii și nevoile lumii de azi”.

În cadrul acestui simpozion vor prezenta referate tematice legate de tema centrală a Simpozionului Național sau de alte teme conexe, studenți doctoranzi de la Facultățile de Teologie din: București, Sibiu, Iași, Cluj, Alba Iulia și Arad.

Alături de susținerea acestor referate, organizatorii manifestării științifice au inițiat cinci conferințe tematice care vor fi susținute în fața studenților doctoranzi, atât în ziua de 22 mai, cât și în ziua de 23 mai, de către profesori teologi din străinătate, precum: Martin Illert din Germania; Andrea Muller din Germania; Porfirios (Fadi) Georgi din Liban – Balamand, Peter Ben Smit din Elveția și Elia Citterio din Italia.

Prin aceste conferințe integrate în cadrul comunicărilor științifice din cadrul Simpozionului Național al doctoranzilor, dorim, pe de o parte, o familiarizare a acestora cu gândirea teologică actuală pe diverse teme, iar  pe de altă parte, o adâncire în cunoaștere, prin dialog teologic.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcașiu