Arhiepiscopul Aradului, primul invitat al conferinţelor ASCOR

Ca în fiecare an, în Postul Sfintelor Paşti, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Arad, organizează o serie de conferinţe duhovniceşti, la care sunt invitate o serie de personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti: ierarhi, preoţi şi profesori de teologie.

În acest an, în prima săptămână a Postului Mare, seria de conferinţe a fost inaugurată de Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu,  Arhiepiscop al Aradului. Prelegerea sa a fost legată de participarea la slujba Canonului Sf. Andrei Criteanul împreunată cu Pavecerniţa Mare, oficiată în ziua de Joi seara, în capela Facultăţii de Teologie din Arad. Oficiul liturgic a fost împlinit de către un sobor de preoţi, profesori la şcoala teologică locală, răspunsurile liturgice fiind date de către studenţi.

În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Sa a vorbit despre importanţa participării credincioşilor la slujba Canonului întrucât ritmul acestuia caută să imprime vieţii noastre cotidiene un sens care să ne ajute să trecem „din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer”.

Într-o frumoasă descriere liturgico-teologică, Chiriarhul Aradului, a creionat o imagine de ansamblu privitoare la creaţia imnologic-canonică a Bisericii, evidenţiind principalele teme ale celor nouă ode din structura oricărui canon. Fundamentarea sa biblică, arată vechimea canonului şi, prin aceasta, continuitatea în slujirea bisericească cu ceea ce ne-au lăsat înaintaşii.

În final, a fost lansată invitaţia, de a urma pilda propusă de canon, spre a fi cu luare aminte la exemplele pozitive din istoria biblică şi de a ne feri de cei care n-au ascultat de porunca Celui de Sus.

În acordurile imnului arhieresc, PC Pr. Ioan Lazăr, duhovnicul studenţilor, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru prezenţa Sa în mijlocul profesorilor şi studenţilor teologi arădeni, primind din partea vicepreşedintelui ASCOR, d-l. Tudor Ţuglea, un frumos buchet de flori.