ITINERAR ARHIERESC LA MĂNASTIREA ARAD-GAI ŞI PAROHIA SÂMBĂTENI

În Duminica a III-a a Sfântului Post, a Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită canonică la Sfânta Mănăstire Arad- Gai. La sosire Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de către duhovnicul mănăstirii, părintele protosinghel Cleopa Jurj şi de către maica stareţă, stavrofora Magdalena Borteş. În noua biserică, purtând hramul „Acoperământul, veşmântul şi brâul Maicii Domnului”, construită între anii 2002- 2009 şi târnosită în anul 2011 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Chiriarhul a slujit Sfânta Liturghie arhierească în prezenţa soborului maicilor şi a mulţimii credincioşilor din municipiul Arad şi împrejurimi care vin în mod frecvent să se închine în acest loc de trăire duhovnicească deosebită.

În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Timotei pune înaintea ochilor sufletului celor prezenţi icoana Arhiereului Noului Testament, aşa cum e dată de Apostolul zilei ( Evrei, cap. 4), Cel care se aduce pe Sine Însuşi jertfă pentru cei care  şi-o însuşesc. Calea este aceea pe care o oglindeşte Evanghelia zilei, a Sfintei Cruci: urmarea Mântuitorului prin luarea crucii proprii, adică închinarea întregii vieţi sufleteşti lucrării Lui. ,,Duminica a III-a, închinată Sfintei Cruci este un nou îndemn, la jumătatea Postului, pentru continuarea nevoinţei pe parcursul rămas până la Sfintele Paşti şi prin observarea învăţăturii şi pildei pe care o dă sfântul zilei, Patriarhul Chiril al Ierusalimului. Cunoscut mai ales pentru catehezele sale, acesta se adresa celor care îmbrăţişau învăţătura şi trăirea creştină, tocmai în această perioadă ce aminteşte de aceea a găsirii Sfintei Cruci a Mântuitorului de către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cu mărturii întărite de semne ce  au urmat pe tot parcursul istoriei bisericeşti”, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

În seara zilei Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a slujit Sfânta Taină a Maslului, înconjurat de un sobor de preoţi şi de enoriaşi, în biserica cu hramul ,, Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Sâmbăteni, protopopiatul Lipova. În cadrul slujbei, la momentul potrivit, Chiriarhul a subliniat însemnătatea întăririi creştinului prin Sfânta Taină a Maslului în întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului, accentuând cinstirea deosebită a Sfintei Cruci în rânduiala slujbei prin imnul principal ,, Doamne, armă asupra diavolului, crucea Ta o ai dat nouă…” , prin binecuvântarea untdelemnului, ungerea sau însemnarea credincioşilor prezenţi în semnul crucii, prin referirile rugăciunilor şi imnelor la  Sfânta Cruce.

Preotulul paroh Ioan Braiţ, a mulţumit Înaltpreasfinţiei sale, în numele credincioşilor, pentru vizita pastorală efectuată.