Boboteaza la străvechea Mănăstire arădeană Hodoş-Bodrog

Sute de credincioşi din împrejurimi au participat, luni, 6 ianuarie 2014, la Sfânta Liturghie săvârşită la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog. An de an vin tot mai mulţi credincioşi la Sfânta Mănăstire în ziua de Bobotează, deoarece aici s-a îndătinat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, şi la iniţiativa părintelui stareţ arhim. Nestor Iovan, o frumoasă tradiţie, şi anume, ieşirea în procesiune la Râul Mureş, unde se face Slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari. Şi în acest an, după săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii şi credincioşii, avându-l în fruntea soborului pe Preacuviosul părinte stareţ arhim. Nestor Iovan, au ieşit în apropierea Râului Mureş.

După săvârşirea Slujbei de sfinţire a Aghiasmei Mari, părintele stareţ a adresat credincioşilor un bogat cuvânt de învăţătură, amintind printre altele şi motivaţia pentru care se iese la Râul Mureş: ,,la mănăstirea noastră, întrucât suntem în apropierea unui râu, am îndătinat acest obicei de a ieşi în procesiune în ziua de Bobotează, pentru a face  sfinţirea Aghiasmei Mari”.

Apele Râului Mureş eu fost binecuvântate de către unul dintre slujitori, prin introducerea de trei ori a sfintei cruci în apă, după care  s-au eliberat şi câţiva porumbei, simbol al pogorârii Duhului Sfânt în chip de porumbel.

Credincioşii prezenţi, într-o bună rânduială şi cu multă răbdare şi-au luat Aghiasmă Mare pe care o păstrează la loc de cinste în casele lor şi o folosesc la nevoie, după rânduiala Bisericii.

Străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog este una dintre cele mai vizitate lăcaşuri de cult din partea de Vest a ţării şi datorită faptului că aici se păstrează de aproape o mie de ani Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, descoperită într-o movilă de pământ de către un taur. Mănăstirea Hodoş-Bodrog este una din cele mai vechi aşezăminte monahale din ţara noastră, prima atestare documentară despre existenţa mănăstirii având-o din anul 1177.

Mănăstirea se află la 15 km distanţă de oraşul Arad, pe cursul inferior al Mureşului.

Sursa foto: www.actualitati-arad.ro