Conferință internațională la Facultatea deTeologie din Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la inițiativa PCuv. Arhim. dr. Teofan Mada, vicarul administrativ eparhial, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, a fost organizată o conferință internațională prezentată de Prof. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, decanul Facultății de Teologie din Tesalonic. Aceasta s-a desfășurat în ziua de 24 martie 2014 în Aula facultății, fiind pusă sub tema Euharistia în viața duhovnicească a credinciosului.

Înainte de începutul conferinței a avut loc o scurtă întrevedere între invitat și corpul profesoral de la Facultatea de Teologie din Arad. Decanul instituției, PC Prof. univ. dr. Ioan Tulcan, în calitate de gazdă, a exprimat bucuria și mulțumirea pentru această vizită, făcând o prezentare sintetică a Facultății și a Seminarului din Arad, amintind câteva dintre activitățile academice desfășurate aici, oferindu-i în dar câteva dintre volumele editate de facultatea arădeană.

La rândul său, Prof. Stamoulis și-a exprimat, la rându-i, bucuria de a fi prezent la Arad, mai ales și pentru faptul că unul dintre ucenicii săi, PCuv. Arhim. Teofan Mada, activează aici cu frumoase proiecte și realizări. Acesta și-a arătat deschiderea pentru viitoare proiecte de colaborare între cele două Facultăți de Teologie din Tesalonic și Arad.

A urmat apoi, prezentarea invitatului de către Părintele Teofan, dezvăluind audienței prezentă în Aula facultății, câteva dintre creațiile teologice și preocupările muzicale ale Prof. Stamoulis, inclusiv recenta carte Frumusețea sfințeniei, editată de „Basilica” și prefațată de PF Daniel, Patriarhul României.

În debutul conferinței prezentate în fața profesorilor, a studenților și a elevilor domnia sa a apreciat la superlativ inițiativa organizării proiectului Hristos în cetate, de către Arhiepiscopia Aradului, bazându-se pe principiul după care „însuși Mântuitorul Hristos a avut un dialog cu istoria și cultura. Tot astfel și Biserica – Trupul lui Hristos, trebuie să poarte acest dialog prin teologia academică”. Conținutul conferinței s-a axat pe revelarea câtorva coordonate patristice privitoare la felul în care credinciosul trebuie să se raporteze la Sfânta Împărtășanie, sub sintagma „deasa sau rara împărtășire”. Din perspectiva vredniciei, domnia sa a arătat că „dacă stăm și așteptăm să fim vrednici, nu o să ne împărtășim niciodată”. Pe de altă partea, „Euharistia trebuie receptată concomitent ca un eveniment personal și comunitar care determină modelarea credinciosului și a societății în care el trăiește”. După încheierea dizertației a fost inițiat un dialog prin care Prof. Stamoulis a răspuns la întrebările puse de auditoriu.

Ultima actualizare (Marţi, 01 Aprilie 2014 10:57)