Dar din iubire, înainte de târnosire

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ne vedem ajunși la mijlocul Postului mare în Duminica închinată Sfintei Cruci, că zis-a Domnul: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”. Acest parcurs fiindu-i posibil creștinului pentru că are un model, pe Hristos răstignit, mort și înviat, Înălțarea Sa la Tatăl, de-a dreapta Tronului slavei, conferind credinciosului puterea de a plini rânduiala mântuitoare.

Crucea este Cuvântul de iubire a lui Dumnezeu pentru lume. Semnul Sfintei Cruci, înseamnă așadar pentru noi o imbrățișare din partea lui Hristos, Domnul înviat, care permanent răstignit, în stare de jertfă înaintea Părintelui Ceresc pentru noi, ne poartă de grijă iubitor și ne cuprinde cu brațele Sale dumnezeiești, ceea ce face ca viața noastră să fie un pelerinaj spre Dumnezeu.

Astfel, mulți credincioși ai parohiei noastre și-au ales această duminică pentru împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos, participând în număr mare la dumnezeiasca Liturghie .

Dar la fel cum fiecare om așteaptă îmbrățișarea protectoare a Domnului nostru Iisus Hristos, să nu uităm de copii, bătrâni și de cei aflați în suferință, care așteaptă să le întindem o mână de ajutor și să le oferim prețuirea, dragostea și ajutorul de care au nevoie.

Copii sunt cei cărora trebuie să le insuflăm dragostea față de dreapta credință și să îi ajutăm să meargă pe anevoioasa cale spre mântuire.

Atenția noastră trebuie îndreptată însă spre stâlpii acestei parohii – bătrânii, care au ajuns la vremea culesului, și așa cum ei ne-au purtat de grijă când am fost copii, astăzi ei transformându-se la rândul lor și noi devenind părintii lor, nu trebuie să îi lăsăm în voia sorții. Astfel vom respecta porunca lui Dumnezeu care spune :”Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământ.” (Ieșire 20,12)

 

Părintele arhimandrit Ioanichie Bălan vorbind despre purtarea de grijă față de bătrâni, spunea: ”Pentru bătrâni trebuie să purtăm aceeași grijă ca și pentru părinții noștri trupești. Fericiți sunt tinerii, fiii și nepoții care poartă grijă de bătrânii lor, de cei bolnavi și văduvi, de cei părăsiți în spitale și azile. Iar cei ce nu-și  iubesc părinții, vor lua grea osândă de la Dumnezeu.”

Biserica Ortodoxă se ocupă de toți credincioșii, din toate categoriile sociale. Ea ne învață să ne apropiem mai des de cei în suferință și necaz. Astfel, Parohia Ortodoxă Română Sântana II, fiind cu gândul la târnosirea noii biserici, nu îi uită nici pe cei nevoiași. După Vecernia de duminică seara, cu ajutorul Comitetului Parohial s-a oferit o masă caldă, cu bucate de post, în vederea sprijinirii acestor credincioși nevoiași, dar și a copiilor de la casele de copii din Sântana, atât celor care au luat parte la slujba Vecerniei, cât și celor care nu au putut participa datorită bolilor, acestora fiindu-le dusă mâncarea la domiciliu.

La slujba Vecerniei a slujit și pr. cons. Gabriel Maris, de la Parohia Caporal Alexa, care a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța faptelor bune în post și iubirea aproapelui.

Duminica a III-a din post a fost o zi minunată pentru credincioșii Parohiei Sîntana II, participând la sfintele slujbe un număr mare de credincioși, de toate vârstele. Totul s-a incheiat cu o rugăciune de mulțumire și cu pricesne intonate de corul bisericii, dar și un imbold de a continua pe mai departe calea acestui post, privind la Sfânta și de viață făcătoare Cruce, pentru a primi în suflet  slăvitul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Ultima actualizare (Luni, 24 Martie 2014 16:16)