O icoană de Mărţişor

Sosirea primăverii aduce bucurie în inimile tuturor. Orice vesteşte această sosire este binevenit. Fie că e vorba de o floare, de căldură sau o rază de soare. Simbolul primăverii, mărţişorul, mereu aduce bucurie prin forma şi culoarea lui. Dar când pe mărţişor o vedem pe Maica Domnului chiar în momentul Buneivestiri, al primirii florii de crin de la Arhanghelul Gavriil, bucuria duhovnicească este îndoită.

Acest lucru l-au avut în vedere şi copiii de la Centrul de zi ,,Naşterea Maicii Domnului” al Asociaţiei Filantropia Arad. Pentru ocazia zilei de 1 Martie, aceştia au pregătit cu multă răbdare şi dragoste câteva sute de mărţişoare reprezentând icoana Buneivestiri şi, la ,,plinirea vremii”, le-au dăruit cu bucurie.

Prima lor oprire s-a făcut la Sfânta Mănăstire Arad-Gai, unde au dăruit mărţişoare întregului sobor de maici, după care au intrat în biserică pentru a-i cânta Maicii Domnului o frumoasă priceasnă. Paşii lor au continuat spre Cantina Socială ,,Sfântul Nicolae” a Arhiepiscopiei Aradului unde au dăruit mărţişoare celor 60 de beneficiari. Nu au uitat nici pe cei care le poartă de grijă şi le fac mereu daruri prin Programul ,,Masa Bucuriei” – Selgros Cash&Cary Arad, unde au dăruit mărţişoare tuturor angajatelor. Nu în cele din urmă, copiii Centrului de zi au cercetat şi bătrâneţile tuturor vârstnicilor din Centrul de îngrijire și asistență pentru persoanele vârstnice din cadrul DDAC Arad, oferind mărțișoare celor peste 150 de persoane. Aici se puteau vedea lacrimi şi bucurie în ochii tuturor, copii, bunici şi angajate. Prin bucuria mărţişorului purtată de copii, Maica Domnului a adus primăvara în inimile acelor osteniţi şi împovăraţi de aici. Mărţişoare au primit cu multă bucurie şi angajatele Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului şi a Protopopiatului Arad.

 

Programul ,,O icoană de Mărţişor” s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi a fost implementat de P.C. pr. Gabriel C. Mariş, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.

Centrul de zi ,,Naşterea Maicii Domnului” al Asociaţiei Filantropia Arad, a luat fiinţă acum 1 an cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi are în prezent o grupă de 10 copii, dar ar putea să-şi mărească capacitatea în funcție de solicitările primite. Copiii sunt coordonaţi şi supravegheaţi cu dragoste și dăruire de Maica Iustiniana și Ștefan Capriș – asistentul social al Arhiepiscopiei și primesc zilnic o masă caldă gratuită de la Cantina Socială a Arhiepiscopiei şi se bucură de implicarea mai multor tineri voluntari.

Centrul oferă copiilor, zilnic între orele 12-16, condiţii de educaţie şi un ,,control social” după orele de şcoală şi urmăreşte prevenirea excluderii sociale a copiilor şi familiilor cu risc crescut de marginalizare socială sau aflate în incapacitate de a oferi condiţii minimale de subzistenţă, creştere şi educaţie, prin programe de servicii educaţionale, sociale şi medicale oferite în cadrul centrului.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, copii Centrului de zi au avut parte de alese bucurii duhovnicești prin această activitate de mărțișor și sunt motivați să-și sporească activitatea filantropică în folosul semenilor lor, după cum bine se spune: „dar din dar se face Rai”.

Ultima actualizare (Marţi, 04 Martie 2014 23:50)