Conferinţă preoţească în Protopopiatul Sebiş

Joi, 05 iunie, a avut loc la Sebiș în Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” conferința semestrială de primăvară a preoților din Protopopiatul Sebiș, în prezența PC Protosinghel Dr. Iustin Popovici- consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, ca delegat eparhial.

În deschiderea întrunirii a fost oficiată Slujba de Te-Deum de mulțumire de către Pr. Ioan Dașcău (Almaș), Pr Mirel Lazăr (Țărmure) și Pr. Gheorghe Cristian Pop (Revetiș).

După săvârșirea slujbei de Te-Deum, Pc. Părinte Protopop Beni Ioja a salutat prezența delegatului eparhial, prin intermediul căruia a transmis, în numele preoților Protopopiatului Sebiș, un călduros „La mulți ani”, Întâistătătorului eparhiei arădene, cu ocazia împlinirii a 78 de ani.

În cuvântul de început, Pc. Protosingel Dr. Iustin Popovici, a asigurat preoții Protopopiatului Sebiș de dragostea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei subliniind totodată rostul și importanța conferințelor preoțești, care în acest an au rostul de a aborda o temă deosebit de frumoasă, vastă dar și de actualitate despre Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie potrivit hotărârilor Sfântului Sinod.

 

Referentul principal a fost desemnat Pr. Dorel Moț de la parohia Gurahonț care a susținut referatul cu titlul „Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie sub aspect biblico-patristic, dogmatic, moral, liturgic și pastoral, iar coreferenții Pr. Romică Confideratu de la Parohia Ignești; Pr. Radu Bătrân de la Parohia Dezna, Pr. Stănel Stan de la Parohia Cuied, au atins aspecte precum: diferențe interconfesionale cu privire la Taina Spovedaniei; Spovedania într-o lume secularizată; inovații și încălcări ale normelor liturgice și canonice; deasa sau rara împărtășanie; importanța catehizării în parohie în vederea perceperii corecte a Sfintei Spovedanii și Sfintei Împărtășanii.

Referatele au fost urmate de discuții legate de aspecte practice, neajunsuri întâlnite în activitatea duhovnicească, în cadrul cărora preoții mai în vârstă au împărtășit din bogata lor experiență duhovnicească celor mai tineri, experienţe personale pe care le-au întâlnit de-a lungul pastoraţiei.

În încheiere, părintele consilier a felicitat buna desfăşurare a Conferinţei, asigurându-i pe preoţi de o bună colaborare pe mai departe.

Ultima actualizare (Miercuri, 11 Iunie 2014 13:29)