Omagierea IPS Arhiepiscop Timotei de către jurnaliștii bănățeni

În ziua de 12 iunie 2014, la sala mare a Teatrului „Ioan Slavici” din Arad a fost organizată cea de-a VI-a Gală a Uniunii Jurnaliștilor din Banatul. La această manifestare au participat ierarhi din Mitropolia Banatului, preoți, oficialități din mai multe localități din zona Banatului și un public numeros. În cadrul galei au fost decernate mai multe distincții din partea Senatului Uniunii către diferite personalități care s-au evidențiat în diverse domenii de activitate: artă, literatură, jurnalism, medicină, educație, administrație publică, sport etc.

Deschiderea acestei întruniri s-a făcut prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. Odată cu aceasta, ÎPS Sa a evidențiat rolul extrem de important al jurnalismului în cetate, pornind de la rolul pe care l-a avut Biserica în acest domeniu de activitate, amintind de „publicațiile străvechi patronte de Biserica din Banat, ca Biserica și Școala, Foaia Diecezană, Calea Mântuirii – reeditată acum prin strădania părinților profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, Lumina etc, la care se adaugă acum și trustul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cel care a fost omagiat, cu prilejul sărbătorii Sfintei Treimi, de către însuși Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Socotim deci că și această sărbătoare de astăzi vine să întregească fericit imaginea conlucrării dintre Biserică și jurnalism spre propășirea societății românești în general și a celei bănățene în special. Totodată vă felicităm pentru organizarea acestei gale la Arad, prin care s-au putut aduna la un loc atâția oameni de seamă ai Banatului”.

Apoi, PS Siluan Mănuilă, Episcopul Românilor din Ungaria a fost invitat pe scenă pentru a decerna PS Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei, o distincție-medalie. Preasfinția Sa neputând fi prezent din binecuvântate pricini a delegat pe PC cons. dr. Florin Dobrei să ridice această medalie, transmițând un mesaj de mulțumire și bucurie pentru această evidențiere nu atât a Preasfinţiei Sale cât a Bisericii din părțile hunedorene, fiind înmânată președintelui Uniunii o icoană a Maicii Domnului, ca semn al orotirii Acesteia pentru toți membrii Uniunii.

La momentul cuvenit PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului a fost invitat să anunțe și să decerneze distinția Uniunii ÎPS Părinte dr. Timotei. În cuvântul său, Preasfinția Sa a arătat că: „Am fost chemați din toate colțurile Banatului pentru omagierea culturii Duhului. Ne-am bucurat duhovnicește pentru că am privit la aceste personalități care au excelat în domeniile lor de competență. Ca fiu al Aradului îmi face o deosebită plăcere să acord această distincție IPS Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu. Amintesc că, aici la Arad a fost și este o  veche școală de teologie, dar iată că sunt acum și ucenici ai IPS Timotei între care se regăsesc ierarhi, preoți, intelectuali și  mulți credincioși. La mulți ani din partea noastră, Înaltpreasfințite Părinte Arhiep. Timotei pentru toate frumoasele aniversări de anul acesta: de curând ziua de naștere, iar peste câteva luni aniversarea a trei decenii de arhipăstorire la Arad, care cheamă la evocare și apreciere pentru tot ceea ce ați făcut pentru Eparhia Aradului”. După primirea distinției, ÎPS Sa a mulțumit pentru această onoare făcută, urând tuturor sănătate și bucurii de la Hristos Domnul, prin lucrarea Preasfântului Duh, spre slava lui Dumnezeu-Tatăl.