Călugărie în ajunul praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, unul dintre fraţii din obştea monahală a Mănăstirii Hodoş-Bodrog, a ales ,,schimbarea vieţii sale”, primind chipul cel îngeresc.

La ceas de seară, în ajunul marelui praznic al Schimbării la Faţă a Domnului, când călugării glăsuiau frumoasele imne de praznic: ,,Cămara slavei bucuriei ce va să fie gătind Hristos ucenicilor, Se suie în munte, de la viaţa cea râvnitoare de cele de jos la viaţa cea mai înaltă ridicându-i pe dânşii” (Peasna 6, Irmos), sau ,,Întru dumnezeiască Schimbarea la Faţă, chipul nostru cel de demult prin ticaloşie stricat, astăzi Ziditorul a scos din stricăciune pe Adam… şi a îndumnezeit mintea noastră. Şi petrece Dumnezeu împreună şi om. Pe fiecare fire împreunate purtându-le, neschimbate şi nedespărţite. Drept aceea, acum la Tabor negrăit a strălucit şi din tot trupul a dăruit razele Dumnezeirii Sale” (Icos), rasoforul Gavrilă-Gurie Chindriş, a îngenuncheat în faţa Sfântului Altar, cerând viaţa cea pustnicească.

Slujba de călugărie a fost săvârşită de părintele Teodor Vid, exarh şi consilier administrativ- bisericesc, vieţuitor în această mănăstire, însoţit de părinţii Clement Iordache şi Arsenie Grădinaru, iar naş de călugărie al noului monah Gurie, a fost părintele stareţ, arhim. Nestor Iovan. Noul monah l-a primit drept ocrotitor pe Sfântul Mucenic şi Mărturisitor Gurie, pomenit la 15 noiembrie.

 

Cuvântul de învăţătură, la finalul slujbei, a aparţinut părintelui exarh Teodor Vid.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru noul monah, ca aşa să-i fie toate zilele vieţii în călugărie ca ziua cea dintâi.

Ultima actualizare (Joi, 07 August 2014 23:29)