Eroul necunoscut — Simbol al eroismului naţional

Muzeului Național „Regele Ferdinand I” și Cercul Militar Arad au organizat marți, 8 iulie 2014, vernisajul expoziției „Eroul Necunoscut – Simbol al Eroismului Național”. Expoziţia, ce a cuprins numeroase fotografii-document, Eroul necunoscut — Simbol al eroismului  naţional, organizată de Muzeul Militar Naţional, prezintă evoluţia instituţiei naţionale destinată cinstirii eroismul românesc, precum şi realizările ştiinţifice înfăptuite pe această temă la Muzeul Militar Naţional.

Cu acest prilej a fost invitat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei – Arhiepiscop al Aradului, care a subliniat în deschiderea vernisajului, importanța cinstirii eroilor neamului: „Este un moment deosebit pentru cetatea noastră, mai ales că se încadrează în răstimpul dintre ziua drapelului și ziua imnului. Cinstim în mod deosebit eroul necunoscut, care are numele tuturor celor care pe front sau în spatele frontului au dat jertfa supremă. Unii au fost ctitori de țară și ne gândim la familia Brâncovenilor, mai ales ca Biserica Ortodoxă Română le închină omagial întreg anul acesta, la 300 de ani de moarte martirică. Biserica și-a asociat lucrarea la acest cult al eroilor susținut de Armată.

S-a ales Ziua Înălțarii Domnului la ceruri ca Zi a Eroilor, în amintirea faptului că noi suntem chemați toți să ne înălțăm, dar cei care au dat jerfa supremă pentru ceilalți, pentru conaționalii lor, pentru smenenii lor, aceia sunt eroi și sunt cinstiți din vremuri imemoriale. Biserica a introdus în cult rugăciuni speciale pentru cei morți la datorie, îi pomenește la fiecare slujbă, în mod deosebit la Sfânta Liturghie, le-a înălțat cruci acolo unde s-a stăruit pentru amintirea lor. Ne asociem cu toată pietatea la toate acțiunile care se împlinesc pentru cultul eroilor și cum subliniem de data aceasta, pentru eroul necunoscut. Dumnezeu să îi ierte, să le așeze sufletul cu cei drepți.”

 

După cuvenitul momentul de reculegere ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, părintele Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, a făcut o rugăciune pentru toți eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră.

La vernisaj a fost prezentă prof. univ. dr. Valeria Bălescu, muzeograf în cadrul Muzeului Militar naţional Bucureşti, care a prezentat fiecare fotografie în parte. Apoi a vorbit despre despre tradiţiile în care erau înhumaţi eroii greci şi romani, ele fiind preluate mai târziu şi de români şi legiferate în 12 septembrie 1919, întărite prin legea din 1921, când s-a stabilit sărbătoarea lor de Ziua Înălţării Domnului. „Prin moartea lor, eroii ne-au salvat pe noi, ca naţiune. Iar noi avem menirea de a duce mai departe ceea ce ei ne-au transmis, din generaţie în generaţie. Şi încă un lucru demn de ţinut minte de către toată lumea: la eroi niciodată nu se pune doliu, ei, prin moarte, au obţint o victorie, de aceea acest moment de comemorare trebuie să fie o sărbătoare, cu muzică şi coroane de flori, trebuie să fie o explozie de fericire, în cinstea realizărilor lor”.

Eroul Necunoscut al României, instituţia reprezentativă a eroismului românesc. El fost desemnat în cadrul unui ceremonial maiestuos în 1923, pe pământul luptelor de la Mărăşeşti, dintre zece sicrie cu eroi necunoscuţi, aduse de pe toate fronturile importante din ţară, de către copilul de trupă Amilcar Săndulescu. După desemnare, a fost dus în Capitală şi înhumat pe terasa „Cuza-Vodă” a Muzeului Militar Naţional, aflat atunci în Parcul Carol. În decembrie 1958 comuniştii, au strămutat Mormântul Eroului Necunoscut la Mărăşeşti, în parcul din faţa Mausoleului Eroilor Neamului, unde a rămas până în octombrie 1991, când a fost readus în Parcul Carol, din Bucureşti. În 2006 a fost ultima mutare, fiind amplasat pe locul ce-i fusese iniţial destinat.

Pe lângă cadre militare, la manifestare au participat veterani de război, istorici și cadre didactice.

Ultima actualizare (Marţi, 15 Iulie 2014 16:06)