Evenimente culturale în Parohia Secusigiu

Fiii satului din parohia „Sfântul M.Mc. Gheorghe” – Secusigiu, Protopopiatul Arad, s-au reunit, în biserica parohială, în ziua de duminică, 6 iulie 2014. Aceştia au participat la Sfânta Liturghie alături de cei rămaşi acasă în satul natal. La acest eveniment a participat Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie alături de preoţii prezenţi, fii ai satului, şi a rostit cuvânt de învăţătură, transmiţând totodată cuvânt de binecuvântare şi felicitare din partea Întâistătătorului Eparhiei, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu.

În cadrul ecteniilor speciale din timpul Sfintei Liturghii s-au rostit rugăciuni de mulţumire, de cerere şi de ajutor pentru înmulţirea dragostei între membrii familiei plecaţi din sat şi cei rămaşi acasă.

Părintele Ştefan Horia, preotul paroh al comunei, a transmis cuvânt de fiască dragoste şi ascultare  Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, şi pentru faptul că de curând, pentru buna desfăşurare a activităţilor bisericeşti misionar-pastorale, culturale şi sociale, a fost numit de către Înaltpreasfinţia Sa, coordonator al Cercului misionar-pastoral nr. 5 Vinga, din Protopopiatul Arad, care cuprinde parohiile: Şagu; Vinga; Mănăştur; Hunedoara Timişană; Cruceni; Firiteaz; Fiscut; Zădăreni; Bodrogu Nou; Călugăreni; Felnac; Sânpetru German; Munar; Satu Mare şi Secusigiu.

 

Preotul paroh Ştefan Horia a mulţumit totodată şi preoţilor şi  credincioşilor prezenţi, pentru participare la sfânta slujbă în această deosebită zi de bucurie pentru săteni.

La finalul slujbei, părintele Ioan Brânzei, fiu al satului, a rostit câteva cuvinte emoţionante, care sunt  aşezate în câteva rânduri la finalul cărţii sale, cuvinte care cu siguranţă îi pătrund pe toţi aceia care s-au îndepărtat de satul natal: ,,La vârsta de 12 ani am părăsit satul copilăriei, sărutând pământul curţii din faţa casei în care mă născusem, şi cu ochii inundaţi de lacrimi am pornit pe drumul pribegiei purtând peste tot în inima mea imaginea oamenilor îndureraţi din satul copilăriei şi cântecul lor de jale. Şareta durerii, cu cei doi orbi, am socotit-o întotdeauna ca fiind un preludiu al suferinţei sătenilor mei. Şi dacă nimeni dintre noi nu se va mai reîntoarce vreodată copil, pe uliţa  satului său, fie ca Bunul Dumnezeu să nu mai lase să se reîntoarcă nici jalea şi nici silnicia acelor ani. Fie ca alte fete şi alţi feciori frumoşi şi cuminţi să meargă la horă în sat, alţi ţărani harnici să umple câmpia şi alte ciurde de vite să se îndrepte spre păşune pe uliţele satelor româneşti. Cinstea să se reîntoarcă în locul necinstei şi bunăstarea în locul sărăciei. Şi, Doamne, ce fericit aş fi să mai revăd odată uliţa copilăriei mele aşa cum am cunoscut-o la începutul vieţii!….Binecuvântată de Dumnezeu câmpie bănăţeană cu întinsele şi mănoasele ei lanuri de grâu şi porumb, cu livezile în rod bogat, cu oamenii ei harnici care îi poartă de grijă şi cu râurile ei niciodată secate, a dat pâinea cea de toate zilele nu numai celor care au trudit în ea, ci şi întregii ţări”.

După slujbă, Primăria a organizat o agapă creştină la Căminul cultural din comună, în cadrul căreia cei veniţi din depărtări, pe fundalul muzicii bănăţene, au depănat amintiri frumoase din vremea copilăriei, până spre seara zilei.

Cu acest prilej, părintele Ioan Brânzei, fiul al satului, şi-a lansat cartea ,,Terra Sancta”, iar într-un cadru festiv, în urma propunerii şi hotărârii Consiliului Local, i s-a oferit părintelui Diploma de Cetăţean de Onoare al comunei Secusigiu, de către domnul primar Ilie Cheşa.

Ultima actualizare (Joi, 10 Iulie 2014 09:08)