Întâlnire la 45 de ani după absolvirea Seminarului din Caransebeş

Absolvenţii Seminarului Teologic din Caransebeş, promoţia 1964 – 1969, au sărbătorit marţi, 1 iulie, la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, împlinirea a 45 de ani de la absolvire. Iniţiativa reîntâlnirii în acest loc binecuvântat a aparţinut părintelui stareţ arhim. Nestor Iovan, absolvent al acestei generaţii. Cu acest prilej, aceştia s-au reîntâlnit cu părintele profesor Sorin Cosma, fost profesor de limbi clasice în acea perioadă,  la această instituţie de învăţământ.

Întâlnirea de 45 de ani a promoţiei din 1969 a Seminarului Teologic din Caransebeş a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum de mulţumire în biserica veche a Sfintei Mănăstiri după care au săvârşit Parastas pentru dascălii şi colegii trecuţi la cele veşnice, astăzi fiind în viaţă doar 2 dintre dascălii de atunci şi 7 din cei 11 absolvenţi.

Părintele profesor Sorin Cosma, a ţinut să fie prezent la acest eveniment de suflet,rostind un emoţionant cuvânt şi transmiţând tuturor aprecieri din partea Seminarului de la Caransebeş. A mulţumit în primul rând Bunului Dumnezeu că l-a învrednicit să fie prezent la acest moment de suflet, evenimentul fiind în acelaşi timp ca o punte peste ani, şi anume, 45 de ani la finalizarea liceului şi  sfârşitul activităţii lor misionare şi pastorale ca preoţi, fiind aproape toţi preoţi pensionari.

 

Părintele Sorin Cosma a adresat cuvânt de recunoştinţă tuturor ierarhilor care i-au oblăduit, care sunt în viaţă şi pentru cei care au trecut la cele veşnice.

Nu în ultimul rând, a adresat cuvinte de apreciere preoteselor care au fost alături de soţii lor în jertfelnicie şi dăruire, în vremuri grele. Ele au ştiut să ducă ,,greul şi zăduful zilei”, împărtăşind necazurile şi bucuriile într-o ambianţă de succes şi jertfă, de realizări şi trudă, atât în perioada comunistă cât şi în zilele haotice de astăzi, a amintit părintele profesor.

După aceasta, s-au retras la o agapă oferită cu multă dragoste frăţească de părintele stareţ, unde au depănat cu emoţie plăcute amintiri şi întâmplări din vremea seminarului.

Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, funcţionează neîntrerupt din anul 1865 până astăzi şi este una din instituţiile teologice cu tradiţie din cadrul Patriarhiei Române, care de-a lungul vremii a nutrit roade teologice însemnate pentru ortodoxia românească, aici studiind de-a lungul timpului cunoscuţi slujitori ai sfintelor altare, mai ales din părţile Banatului, dascăli ai şcolilor teologice din ţară şi ierarhi.

Ultima actualizare (Joi, 03 Iulie 2014 09:13)