Slujire arhierească la Schitul Tămand, prot. Ineu

În ziua de 2 iulie, când Biserica prăznuieşte Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne şi pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, aşezământul monahal din Tămand, protopopiatul Ineu şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, în paraclisul schitului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori, în prezenţa pelerinilor veniţi aici din parohiile învecinate.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Veşmântul mântuirii după cuvântul biblic (is. 61, 10)”, totodată rugăciune la îmbrăcarea preoţilor,  plecând de la citirile zilei, înţelegând şi sinaxarul, chiriarhul a arătat însemnătatea pentru viaţa creştină a sfintelor odoare ale Bisericii, între care, la loc de cinste veşmântul Maicii Domnului, păstrat spre întărirea credinţei. Prin iconomia divină în aceiaşi zi pomenirea Sfântului voievod Ştefan cel Mare, dă pilda celui cunoscut ca atlet al credinţei, care îmbrăcat cu putere de sus, a fost apărător al Bisericii şi ţării, al întregului popor român dreptcredincios.

La final, Inaltpreasfinţitul Timotei a adresat cuvânt de binecuvântare tuturor pelerinilor prezenţi la sărbătoarea hramului schitului din Tămand, cu dorirea ca Maica Domnului să-i ocrotească şi să-i călăuzească pe toţi

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc instalarea tânărului preot slujitor Ștefan Groza, cel care se va ocupa de lucrările de reabilitare necesare procesului de reorganizare ale Centrului Social pentru vârstnici. După Sfânta Liturghie s-a oficiat Taina Sfântului Maslu iar după aceea, trapeza schitului a primit cu bucurie pe toți cei prezenți, în număr foarte mare, la hramul bisericii.

 

La întoarcere, ierarhul a poposit la mai multe parohii din vecinătate.

„Ne punem nădejdea în Bunul Dumnezeu că va călăuzi din nou pașii pelerinilor și a binefăcătorilor spre acest sfânt locaș, mai ales acum, după o perioadă de încetare temporară a activității schitului și de reorganizare a spațiului corespunzător desfășurării activităților sociale. Cred că odată cu venirea tânărului preot Ștefan, poate nu întâmplător în ziua de pomenire și a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, activitatea social filantropică desfășurată aici pentru vârstnicii din Centrul social, dar și pentru pelerinii sosiți, va ajunge la nivelul așteptărilor.” – a declarat Părintele Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.

Biserica de lemn din Tămand a fost edificată în stil maramureşean în anul 2003, în cadrul programului eparhial de acordare a asistenţei sociale în spitale și a fost deservită de către preoţii din împrejurimi. Schitul a fost înfiintat în 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Judetean Arad, în urma desfiinţării Spitalului social de bătrâni, care a funcţionat aici.

Sfântul Veșmânt al Maicii Domnului este diferit de Brâul Maicii Domnului, a cărui prăznuire are loc pe 31 august. Din Sinaxar aflăm că veșmântul a fost adus la Constantinopol de către doi frați nobili, Galvie și Candid, în vremea lui Leon cel Mare (457-474). Aceștia l-au aflat la o văduvă din Ierusalim care îl ținea cu cinste, „aprinzând multe lumini și făcând tămâieri”.

Ajungând în Constantinopol, au pus racla în care se afla veșmântul sfânt într-un metoc al lor numit Vlaherne, încercând să ascundă comoara. Minunile petrecute însă la sfânta raclă aveau să fie cunoscute până și de împărat care, aflând de veșmânt, s-a umplut de nespusă bucurie. Acesta a ridicat o biserică la acel metoc, unde a fost așezată cinstita raclă, în care se află veșmântul Născătoarei de Dumnezeu.

Maica Domnului să acopere și să ocrotească cu dragostea ei pe toți cei ce calcă pragul schitului din Tămand!

Ultima actualizare (Joi, 03 Iulie 2014 09:21)