Duminica a XI-a după Rusalii la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a XI-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a slujit la Catedrala Veche ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Arad, unde a avut loc Adunarea anuală a Oastei Domnului.

La Sfânta Liturghie, pe lângă soborul preoţilor şi diaconilor aparţinători acestei parohii, au slujit şi Preacuviosul Părinte Pimen Lupu de la Certeze şi părintele diacon Călin Teuca.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul, plecând de la pericopele zilei (Mt. 18 şi I Cor. 9), legate de Duminica datornicului nemilostiv, a vorbit sub titlul ,,Simţământul datoriei”, subliniind echilibrul pe care credinciosul trebuie să-l ţină între drept şi datorie, în cadrul obştesc. Iertarea pe care Mântuitorul o recomandă în acest cadru este virtutea la care îndatorează morala creştină pe care cel care o respect trebuie să o şi dovedească, nu doar ca mijloc de bună convieţuire între oameni, ci şi ca îndemn lăuntric prioritar, a spus chiriarhul.

În după amiaza zilei, Înaltpreasfinţia Sa a participat la lucrările Adunării Oastei Domnului, făcând în încheiere o aprofundare a tematicii predicii de la Sfânta Liturghie şi cu referire la spiritualitatea românească, arătând datoria Oastei Domnului de a continua, în unitatea Bisericii noastre, lucrarea misionară de promovare a tradiţiilor sănătoase ale poporului român, având îndemn Anul omagial euharistic,prin analizarea conştiinţei fiecăruia dintre membrii în Taina Spovedaniei, ca şi trăirea în Hristos Domnul în cea a Sfintei Împărtăşanii, privind ca pilde sfinţii naţionali, între care cei brâncoveni şi de asemenea pe vrednicii înaintaşi. Totodată, chiriarhul a mulţumit tuturor pentru participare, transmiţând binecuvântări şi urări de bine întregului Sfat Frăţesc.

 

După încheierea lucrărilor, membrii Oastei Domnului şi credincioşii prezenţi, au participat la Slujba Vecerniei săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu PC Părinte Pimen Lupu; PC Părinte Traian Micoroi, parohul acestei biserici şi PC Părinte Adrian Murg.