Prăznuirea Sfântului Ioan Gură de Aur la Catedrala arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad

Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treimedin municipiul Arad adăposteşte racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom,  primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint.

Sărbătoarea  marelui ierarh, prăznuit la 13 noiembrie, devine an de an un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

În ziua de miercuri, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a participat, ca în fiecare an, la slujba Vecerniei cu Litie, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei. Momentul culminant al serii a fost procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul catedralei, după care sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

În ziua de 13 noiembrie, în Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoţilor slujitori. La toate slujbele săvârşite cu prilejul sărbătoririi acestui mare sfânt, chiriarhul a rostit cuvinte de învăţătură, întâi despre zilele de pomenire ale sfântului cu istoria lor, insistând asupra aducerii sfintelor moaşte la Constantinopol, de unde au fost înzestrate apoi şi alte cetăţi, iar de curând şi Aradul; apoi despre Troiţa de ierarhi, din care face parte şi Sfântul Ioan Hrisostom, ilustrând misiunile Bisericii; iar în seara zilei de praznic, la Slujba Acatistului, a vorbit despre viaţa şi personalitatea sfântului prăznuit, revelată în acatistul ce îi este închinat.

De asemenea, a subliniat şi importanţa învăţăturii lui pentru cele două mari taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, tratate în acest an omagial pe care-l încheiem. Totodată, chiriarhul a amintit faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur, în anul 2007, a fost sărbătorit în toată creştinătatea iar anul 2015 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.

Numărul mare de credincioşi care au participat în aceste zile la sfintele slujbe oficiate la Catedrala arhiepiscopală din Arad, sunt expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul credincioşilor arădeni şi nu numai.

Ultima actualizare (Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014 22:34)