Cerc misionar în parohia Dieci

În data de 24.07.2016, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia Dieci, protopopiatul Sebiş, în prezenţa credincioşilor din parohie.
Preoţii participanţi au săvârşit Sfânta Taină a Maslului în fața unui număr mare de credincioşi din parohie şi din parohiile învecinate.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, preotul Petcuț Tuțu de la parohia Secaș, a susţinut temele: 1.Tânărul chemat la mărturisirea credinței prin cuvânt și faptă.2.Viața, Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
În susținerea temei părintele afirma că întreaga viaţă constituie un drum al educaţiei în numele lui Hristos pentru dobândirea desăvârşirii, hrana spirituală fiind necesară spiritului uman.De asemeni tinerilor, prin educația religioasă trebuie să le oferim modele de valori spirituale și culturale.În acest sens părintele s-a referit la exemple de tineri din Vechiul Testament și din Noul Testament, între care a amintit pe tânărul Iosif, pe cei trei tineri din Babilon și pe frații Macabei, ca modele de iubire, înțelepciune, jertfă și devotament.În Noul Testament l-a amintit pe tânărul Ioan ce avea să pregătească calea venirii Domnului, pe tânărul Saul din Tars, ce avea să fie chemat în chip minunat la apostolie, subliniind, iubirea și devotamentul acestora față de Iisus Hristos și de învățătura mântuitoare.
În cea de a doua temă, părintele s-a referit la personalitatea Sf. Antim Ivireanul, care rămâne în memoria bisericii noastre, ca un ierarh de o complexitate rar întâlnită.Tipograf, arhitect de biserici, caligraf, sculptor, predicator, cunoscător al multor limbi străine, desi de alt neam s-a dovedit a fi un bun chivernisitor al Bisericii, cu spirit filantropic și aplecare spre nevoile credincioșilor pe care i-a păstorit.
După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Florea Ioan a mulţumit tuturor pentru participare.Seara s-a încheiat cu o agapă fraţească.​

Moț Aurelian Iulian

image

image