Arădenii au sărbătorit ziua de 9 Mai

Marţi, 9 mai a.c, arădenii au sărbătorit în Piaţa ,,Avram Iancu” din Arad, o dublă sărbătoare. În fiecare an, la această dată, au loc manifestări militare, religioase și culturale organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Europei precum şi împlinirea a 72 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, la care Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei. La toate sediile instituțiilor au fost arborate drapelul național al României și al Uniunii Europene.

Evenimentul a debutat cu trecerea în revistă a gărzii de onoare de prefectul judeţului Arad şi a continuat cu intonarea Imnului naţional al României şi a Imnului Uniunii Europene. După aceasta, Înaltpreasfinția Sa în fruntea soborului de preoți a oficiat serviciul religios în memoria eroilor români care s-au jertfit pentru Independenţă, dar şi în cele două războaie mondiale. Prin alocuţiuni din partea oficialităţilor central şi locale a fost evocată semnificația Zilei de 9 Mai, moment urmat de depunerea de coroane și jerbe de flori. La ceremonie au participat şi elevi de la Liceul Naţional de Informatică şi de la Colegiul Naţional ,,Dimitrie Ţichindeal” din Arad.

La finalul evenimentului a avut loc defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel ,,Radu Golescu”­.

­***

La 9 mai 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim- ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Astfel Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României. Poporul român a participat în bătăliile războiului de Independență (1877 – 1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, din care mai mulți de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă niciunei puteri străine.

Europenii sărbătoresc pe 9 mai Ziua Europei. În 1985, oficialii Consiliului European de la Milano au stabilit data de 9 mai drept zi festivă pentru toţii europenii. Al doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă distrusă din punct de vedere material, framântată de puternice crize politice şi divizată, prin „cortina de fier”, în două mari blocuri: Est şi Vest. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare, în octombrie 2008.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image