CONFERINŢA PREOŢEASCĂ DE PRIMĂVARĂ DIN PROTOPOPIATUL INEU

Miercuri, 24 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, preoţii din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Ineu, s-au întrunit în cadrul conferinţei preoţeşti de primăvară, având ca temă: 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, urmând ca în conferinţa de toamnă să fie tratată a doua temă dedicată personalităţii Preafericitului Părinte Patriarh Justinian Marina şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Lucrările conferinței au debutat cu slujba de Te-Deum săvârşită în Biserica cu Hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Ineu, din sobor făcând parte Pr. Iuliu Tiberiu Suciu – Parohia Moroda, Pr. Răzvan Trip – Parohia Bocsig Gară și Pr. Radu Sas – Parohia Agrișul Mic.
În deschiderea lucrărilor, care au continuat la sediul protopopiatului, cuvântul a fost luat de Pr. Adrian Zaha – protopopul Ineului, care, a adresat cuvânt de bun venit delegatului chiriarhal, Protos. Dr. Iustin Popovici – consilierul cultural al Arhiepiecopiei Aradului. De asemenea părintele protopop a prezentat într-un cadru general tema conferinței de primăvară, în conformitate cu prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Conferinţa a fost prezidată de protos. dr. Iustin Popovici, care a transmis mesajul de binecuvântare și purtare de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, exprimându-și bucuria de a fi din nou în mijlocul preoților din cadrul Protopopiatului Ineu.
Referentul conferinței a fost Pr. Bogdan Oneț de la Parohia Bocsig, care a prezentat referatul Icoana în Școală: semn al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni.
De asemenea, au mai fost aduse completări și unele precizări din referatele lor de către Pr. Teofil Trânc de la Parohia Susag, care a avut ca temă Icoana în viața creștinului ortodox: comuniune cu sfinții și cu Biserica Ortodoxă; de Pr. Iulian-Valerian Ivănuț de la Parohia Iercoșeni, dezbătând tema Teologia icoanei (aspecte dogmatice și liturgice); de Pr. Ciprian Tripa, preot slujitor la Schitul „Veșmântul Maicii Domnului” Tămand prin tema Apariția icoanei și a picturii bisericești în Biserică și de Pr. Florin Culda de la Parohia Vasile Goldiș cu tema Actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii azi.
În încheierea lucrărilor Protos. Iustin Popovici a apreciat calitatea referatelor, îndemnând spre publicarea lor în revista „Biserica și Școala” a Arhiepiscopiei, subliniind atât aspectele teologice, cât şi cele de ordin practic ale lucrărilor de pictură la locaşurile de cult.
După ce au fost dezbătute și unele aspecte administrative și culturale pr. protopop a adus mulțumire părintelui consilier și preoților, conferința încheindu-se în duh de rugăciune.
Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
Parohia Moțiori

image

image

 

image