Sinod Mitropolitan la Timișoara

Joi, 22 iunie a.c., la reședința mitropolitană din Timișoara a avut loc ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan, la care au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat următoarele puncte:

  • avizarea propunerii Înaltpreasfințitului Părinte Timotei de nominalizare a doi candidați pentru ocuparea demnității de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului. Analizând CV-urile celor propuși și, constatând că întrunesc condițiile canonice și regulamentare, membrii Sinodului, conform art. 127, alin. 2, lit. b-h din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, au trecut la procedura de vot, în urma căreia doi conferențiari universitari, doctori în Teologie, au fost propuși Sfântului Sinod în vederea alegerii de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului.
  • Sinodul Mitropolitan a aprobat apoi Slujba și Acatistul Sfinților Mucenici Montanus Preotul și Maxima, soția sa, și a Sfinților Mucenici Donat, Romul, Silvan și Venust, și a hotărât trimiterea lor la Cancelaria Sfântului Sinod.
  • Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a propus înființarea Centrului social-cultural și a unui schit pentru monahii pe lângă conacul de la Banloc, propunere aprobată, de asemenea, de către Sinodul Mitropolitan.
  • Sinodului Mitropolitan i-au fost supuse spre aprobare programa și bibliografia orientativă pentru obținerea gradului profesional I în preoție, alcătuite de profesori ai facultăților de Teologie din Timișoara, Arad și Caransebeș. După ce au fost formulate sugestii, propuneri și observații, s-a hotărât înaintarea acestor documente către Cancelaria Sfântului Sinod.

sursa: mitropolia-banatului.ro