Astăzi, 18 iulie 2017, la prăznuirea Sfântului Emilian din Durostorum, în Catedrala Veche din Arad, Preasfinția Sa Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie pentru a-și cinsti pe sfântul ocrotitor.
La slujba Sfintei Liturghii a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru a participa la bucuria duhovnicească prilejuită de sărbătorirea Sfântului Mucenic Emilian. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, precum și asupra clerului și a întregului popor din Eparhia Aradului.
La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt prilejuit de prăznuirea Sfântului Mucenic Emilian, apreciind totodată activitatea pastorală, misionară și cărturărească a Preasfințitului Episcop-vicar Emilian Crișanul. La rândul său, Preasfinția Sa, a mulțumit chiriarhului pentru cuvintele de apreciere punând în evidență slujirea jertfitoare la care este chemat și de care ne dă pildă Mucenicul Emilian. Totodată Preasfinția Sa și-a arătat deschiderea față de preoții și credincioșii acestei Eparhii și de problemele pastorale și misionare, precum și de provocările pe care le pune în față lumea de azi, angajându-se în întâmpinarea și soluționarea lor, în deplină ascultare față de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
Cuvânt de bun venit și de urare a adresat și Preacucernicul Părinte Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, oferind Preasfinției Sale un frumos buchet de flori din partea slujitorilor și credincioșilor Parohiei Arad-Centru.
La orele amiezii, în sala de festivități de la reședința Centrului Eparhial, Preasfinția Sa a oferit o agapă creștinească în cinstea prăznuirii Sfântului Mc. Emilian, la care au participat părinții consilieri și protopopi, părintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, ostenitori de la Centrul Eparhial, preoți și credincioși de la bisericile de seamă ale municipiului.
Sfânta Liturghie săvârșită astăzi este prima slujirea a Preasfinției Sale în noua deminate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înscăunarea Sa având loc cu două zile înainte, duminică, 16 iulie 2017.
Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul în are ca ocrotitor pe Sfântul Mc. Emilian de la Durostorum de peste 26 de ani, din momentul tunderii în monahism ce a avut loc la Mănăstirea Neamț, la 15 februarie 1991.
Prof.dr. Marcel Tang
Viața Sfântului Emilian de la Durostor
Sfantul Emilian de la Durostor a fost soldat in armata romana, in timpul imparatului Flaviu Claudiu Iulian (361-363). Sfantul Emilian de la Durostor a fost fiul prefectului Sabbatianus, din Durostor. Nu avem mai multe informatii despre viata sa, insa, in actul sau martiric se descrie patimirea si trecerea sa la cele vesnice.
Edictul de la Milan, din anul 313, cand imparatul Constantin cel Mare a acordat libertate crestinismului in imperiul roman, aduce liniste pentru o vreme crestinilor. Dar dupa o jumatate de veac, paganismul este reinviat prin imparatul Iulian Apostatul (361-363).
In acea vreme a venit la Durostor vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge ca toti locuitorii de aici aduc jertfe idolilor. Acesta afland ca toti locuitorii de aici se inchina zeilor, a chemat la un ospat pe toti dregatorii din cetate. Dar pe cand petreceau ei, tanarul Emilian a luat un ciocan, a intrat intr-un templu pagan si a sfaramat toti idolii.
Pentru aceasta fapta este biciuit si aruncat in foc. Din actul martiric aflam ca iese nevatamat din foc, iar soldatii lui Capitolin, care se aflau aproape de acest foc, au fost arsi. Ramas in chip minunat nevatamat de foc, s-a insemnat cu semnul sfintei cruci si a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primeste sufletul meu! Si zicand acestea, a adormit in pace“.
Trupul sau a fost luat de sotia lui Capitolin, care era crestina, si ingropat cu cinste. Moaste ale Sfantului Emilian se gasesc in Catedrala mitropolitana din Silistra (Bulgaria), in Catedrala episcopala din Slobozia si in Biserica „Nasterea Maicii Domnului“ din Drumul Taberei, Bucuresti.(sursa:http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-emilian-la-durostor-120275.html)