Sfinţire de catapeteasmă în Filia Valea Mare, Protopopiatul Lipova

Duminică, 9 iulie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită chiriarhală în mijlocul credincioşilor de pe Valea Mureşului, Protopopiatul Lipova. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a poposit la orele dimineţii în Filia Valea Mare, aparţinătoare Parohiei Căprioara, com. Săvârşin, unde a fost aşteptat de protopopul locului, părintele Ioan Jidoi, dimpreună cu preotul paroh Laurenţiu Suba, preoţii din vecinătate şi mulţime de credincioşi. Pentru început Chiriarhul a sfinţit noua catapeteasmă realizată în biserica cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului” (construită în anul 1892). După aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica satului, înconjurat de un ales sobor de slujitori, în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Îndreptare şi mântuire” (cf.citirilor duminicii: Rom. 10; Matei 8), lămurind înţelesul termenilor potrivit învăţăturii de credinţă ortodoxă, punând în lumină mai ales legătura între aceştia cu jertfa răscumpărătoare a Mântuitorului, eliberarea de sub robia răului şi trecerea credinciosului sub stăpânirea lui Dumnezeu, conlucrând în tot ceea ce este spre înălţarea sufletului a cărei valoare este nepreţuită, a subliniat Ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul i-a oferit preotului paroh Laurenţiu Suba distincţia de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru frumoasele realizări din timpul celor 12 ani de slujire în Parohia Căprioara şi Filia Valea Mare.

Părintele paroh a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce a realizat, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru toată aprecierea şi încrederea acordată, autorităţilor locale şi funcţionarilor Primăriei Săvârşin în frunte cu domnul promar Ioan Vodicean, preoţilor şi tuturor credincioşilor care au luat parte la acest eveniment din viaţa parohiei.

Protos. Iustin Popovici

2

3