Vizită chiriarhală în Filia Neagra, Protopopiatul Sebiş

În Duminica a 4-a după Rusalii, 2 iulie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Filia Neagra, aparţinătoare Parohiei Slatina de Criş, Protopopiatul Sebiş. Cu acest prilej Chiriarhul arădean a săvârşit Slujba Vecerniei în biserica cu hramul ,,Buna Vestire”, împreună cu părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului, preotul paroh Marius Ardelean şi arhid. Tiberiu Ardelean.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură pus sub titlul: ,,Veşmântul mântuirii”, privind Sinaxarul zilei despre aşezarea Veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne, simbol pilduitor pentru haina sufletului creştin plin de virtute spre câştigarea mântuirii. În legătura citirilor scripturistice ale zilei contituie şi un îndemn la observarea adevăratei ţinute a credinciosului, a subliniat Ierarhul arădean.

Scurt istoric al bisericii

În anul 1754, aici existau două biserici, una veche din lemn cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” și una nouă de piatră cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”.

În anul 1825, Iosif Putnic, în calitatea sa de administrator al Eparhiei Aradului, sfințea o biserică, edificată din lemn, cu hramul „Buna Vestire”.

Aceasta a fost înlocuită în anul 1892 cu alta, cu același hram, edificată din piatră și cărămidă, târnosită în anul 1967. Prea multe date legate de istoricul acestei biserici nu sunt, întrucât arhiva parohiei a fost mistuită de un incendiu.

Din 1995 s-au efectuat lucrări de consolidare la fundația bisericii, reparații la acoperiș precum și lucrări de reparație și tencuire exterioară, prin purtarea de grijă a regretatului părinte paroh Avram Matcău, trecut la cele veşnice în anul 2016.

Protos. Iustin Popovici

poza 1

poza2

poza3

poza4