Liceul Teoretic „Cheorghe Lazăr” din Pecica a fost luni, 28.01.2019, gazda unei acțiuni de informare și prevenție pe linia prevenirii violenței în unitățile de învățământ, precum și a consumului de droguri. Evenimentul, la solicitarea conducerii Liceului de Pecica (dl. director Prof. Toth Daniel, d-na director adjunct Prof. Blazena Karkus și Prof. Dr. Biț Lavinia, coordonator de proiect), a fost organizat în cadrul activităților Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive – OMAI 119/2017 și a Programului de Prevenire a Delicvenței Juvenile și a Victimizării Minorilor.
Acțiunea preventiv-informativă fost coordonată de domnul Tocan Ciprian (Agent șef, din cadrul IPJ Arad, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității) și domnul inspector Bîscă Florin Dacian (Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad), la care au participat reprezentanții DGSPC Arad (inspector Tiriteu Cătălin), Arhiepiscopia Aradului (arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei), Asociația Pro Prietenia (sociologul și criminologul italian Luca Vincenti) și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad (comisar Popescu Alin). De asemenea, la eveniment au participat și d-na Claudia Untaru (ziaristă la Jurnalul de Arad), precum și alte cadre didactice din unitatea de învățământ locală. La acest atelier au fost prezenți un număr de 150 de elevi și eleve ai Liceului Teoretic din Pecica, care au arătat un real interes față de subiectele discutate, adresând întrebări.
Pe parcursul întâlnirii au fost tratat teme și problematici legate de fenomenul îngrijorător al drogurilor și al dependențelor vechi și noi care împiedică dezvoltarea umană integrală. În cadrul dialogului cu cei prezenți, inspectorul Bîscă, specialist în domeniu, a subliniat că „experiența drogurilor nu poate avea un final fericit. Deși începutul este unul pozitiv, tinerii care experimentează efectele drogurilor ajung mai devreme sau mai târziu să plătească prețul acestei „distracții”, iar fericirea de la început se transformă treptat într-o mare de nefericire”. De aceea, potrivit agentului șef Tocan Ciprian, „ideea de prevenire capătă valoare atunci când fiecare dintre noi conștientizăm că a învăța din greșelile altora, de a evita suferința și eșecul mai ales atunci când suntem tineri, ne face să avem mai multe șanse să rămânem integri, onești, fericiți, pregătiți de a ne ajuta pe noi și pe ceilalți”. Consumul de droguri reprezintă un fenomen complex, în care anturajul joacă un anumit rol, de fapt „în viața adolescenților este important anturajul frecventat de aceștia”, așa cum a reliefat Inspectorul Tiriteu. „Asemenea alegeri le aparține în totalitate. Pot fi ajutați, sprijiniți în vederea alegerilor, pentru a alege partea pozitivă și cea constructivă, deși sunt predispuși să aleagă anturajul negativ, care de cele de mai multe ori intră în sfera penalului. Feriți-vă de infracțiuni înainte să fie prea târziu”. Criminologul italian Luca Vicenti a arătat anumite particularități ale fenomenului în discuție, subliniind că „atunci când vorbim de grupuri infracționale se constată fenomenul dureros al exploatării copiilor, începând cu vârsta de 10-12 ani, de către cei mai mari (20-21 de ani) pentru transportul drogurilor. Folosirea celor mici în transportul drogurilor este o tactică disimulativă pentru a nu atrage ochii poliției. Există de fapt trei niveluri în structura bandelor, în comerțul ilicit cu drogurile : 1) Primul nivel, unde se situează copii între 10-12-14 ani ; 2) Al doilea nivel, unde se plasează cei mai mari și așa-numiți „veterani” ; 3) În fine, o a treia categorie piramidală, de sus, unde se proiectează cei care controlează traficul de droguri. Însă, există un nivel cu totul mai special : mafia, care se ocupă cu gestionarea traficului de droguri într-un mod „aparte”, după o experiență veche, cu structuri diferențiate devenite „tradiționale”. Mafia folosește trei niveluri de bande pentru obținerea profitului banilor din droguri, fără ca membrii lor să ajungă, din păcate, să fie prinși sau arestați. Nu de puține ori, bandele de stradă evoluează organizatoric fiind asimilate de mafiile cu structuri super-impenetrabile, „tradiționale””, a conchis criminologul Luca Vincenti.
Acest fenomen devenit mondial reclamă existența unei coordonări mai implicite a politicilor anti-drog și anti-dependențe – nu sunt de folos politici izolate – creând activități de prevenție, de educație pentru tineri, dar și atitudini de solidaritate și proximitate față de cei care sunt marcați de aceste patologii.
Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial