11 iulie, Ziua Mondială a Populaţiei. Peste 7 miliarde de suflete pe Terra

Ziua Mondială a Populaţiei este celebrată anual în data de 11 iulie pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă omenirea.

La 1 iulie 2016 populaţia Terrei a fost estimată la 7,6 miliarde de locuitori.

Populaţia României număra la 1 ianuarie 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 19.760.300 locuitori, populaţia feminină fiind majoritară cu 10.110.500 persoane.

Ziua de celebrare a fost stabilită în 1987 când populaţia a atins numărul de 5 miliarde, dar a fost serbată pentru prima dată în 1989  la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Pe tot parcursul acestei zile sunt organizate activităţi educaţionale care au ca scop creşterea gradului de conştientizare a dificultăţilor pe care le întâmpină populaţia.

Divizia ONU pentru Populaţie colaborează cu agenţiile, fondurile, programele şi organismele sistemului Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populaţia şi pentru continuarea Conferinţei Internaţionale privind Populaţia şi Dezvoltarea.

În contextul acestei zile, vă prezentăm câteva citate care fac referire la valoarea sufletului.

„Sufletul din care nu se înalţă spre Cer glas de rugăciune este asemenea unei case pustii, plină de păienjeniş, locuită numai de păsările întunericului”.
– Arhiepiscopul Justinian Chira

„Trupul omenesc este frumos numai în măsura în care oglindeşte sufletul”.
– Constantin Brâncuşi

„Nu-ți descoperi gândurile tuturor, ci numai acelora care îți pot tămădui sufletul”.
– Sfântul Antonie cel Mare

„Rugăciunea este soarele ochilor nematerialnici ai sufletului. După cum soarele este lumină pentru trup, rugăciunea este lumină pentru suflet”.
– Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina

„Sufletul păcătos, robit patimilor, nu poate avea pace, nici să se bucure de Domnul, chiar dacă ar avea toate bo­găţiile pământului şi chiar dacă ar împăraţi peste lumea întreagă”.
– Sfântul Siluan Athonitul

„Să nu uite nimeni că este al lui Dumnezeu cu sufletul şi cu trupul, că depinde de Acela în toate clipele vieţii şi în toate cerinţele sufletului şi trupului. De aceea să se îndrepte către Dumnezeu ori de câte ori sufletul şi trupul simt o anumită nevoie…”.
– Sfântul Ioan de Kronstadt

Foto credit: CECCAR Business Magazine