ÎPS Părinte Timotei a participat la cea de-a doua ediţie a Galei de muzică corală ,,Cantarad”

Sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 18, în Sala Mare a Filarmonicii de Stat Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la cea de-a doua ediție a Galei de muzică corală „Cantarad”.

Evenimentul, organizat de Asocația Culturală „Cantarad”, parte a proiectului „Aradul cântă”, a adus pe scenă un invitat special: Corul Canticum din București, dirijat de Răzvan Rădos.

Concertul a fost ca o încununare a celor 6 zile de workshop de interpretare corală, care a avut loc în perioada 14-19 iulie 2019, și care a debutat cu o repetiție cu public la Festivalul Producătorilor din Livada. În cadrul workshop-ului susținut de dirijorul Răzvan Rădos, participanții, cu vârsta cuprinsă între 15 și 65 de ani și ocupații diverse (elevi, cadre didactice, teologi, medici și polițiști), au identificat aspecte noi legate de tehnica vocală și interpretativă specifică muzicii corale și au învățat stilistica pieselor, respectiv acordajul. S-a pus accent pe perspectiva ludică, pe abordarea „învățare prin joc”, publicul doritor de a asimila tehnici corale având parte și de momente de relaxare prin muzică, propuse de Răzvan Rădos- dirijorul Corului de Copii Radio, a Corului Canticum din București, dar și Dirijor- Fondator al Corului Regal.

La finalul evenimentului, doamna Daniela Măluţan, preşedintele Asociaţiei Culturale ,,Cantarad”, a oferit câte o Diplomă de Excelenţă tuturor celor care au susţinut activităţile desfăşurate de asociaţie. Din partea Arhiepiscopiei Aradului au primit Diplome de Excelenţă Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Dr. Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului şi Protosinghel Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în numele tuturor celor premiaţi şi a participanţilor, a felicitat organizatorii evenimentului, pe membrii celor două coruri dimpreună cu dirijorii lor, pentru frumoasa interpretare a pieselor. În mod deosebit a salutat prezenţa dirijorului Răzvan Rădos, care a fondat şi condus numeroase formaţii corale din România, şi care este preocupat de promovarea muzicii vocale mai puţin cunoscute, după cum reiese şi din recentul interviu publicat în Ziarul Lumina (https://ziarullumina.ro/interviu/arta-corala-traverseaza-o-perioada-de-tranzitie-146146.html).

Co-organizatorii evenimentului din această seară au fost: Centrul Municipal de Cultură Arad, Arhiepiscopia Aradului și Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” Arad.

Cătălin-Iulian Drăgan