Cerc misionar în Parohia Crocna

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr. 3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei,  de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit,  în după-amiaza zilei de duminică 25 august, la Biserica ortodoxă cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din parohia  Crocna, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Crocna şi parohiile învecinate. Din sobor au făcut parte Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr.Curechean Alin de la parohia Cil,pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr.Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr. Pop Gheorghe Cristian de la parohia Revetiș și diaconul Moț Aurelian Iulian.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, preotul Groza Ștefan de la parohia Tălagiu a susținut următoarele teme: 1. Credinţa ca factor de unitate spirituală; 2.  Cooperarea dintre primar, preot, învăţător sau profesor şi alţi intelectuali, ca factori de responsabilitate pentru viaţa comunităţilor rurale azi.

În susținerea temei părintele spunea: Biserica Ortodoxă Română militează cu responsabilitate pentru dezvoltarea rurală, dar sunt întâmpinate dificultăți din cauza  situației economice precare a multor comunități din mediul rural.Există în rândul preoților multă voință de ajuta pe cei săraci, dar puține mijloace de a realiza, cele ce se impun în acest sens.Cu toate acestea acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar, învățător și medic, între toți factorii de răspundere, se creează speranță mai multă și comuniune spirituală mai intensă.

Răspunsurile la strana au fost date de grupul ,,Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale  din Arad, condus de teologul Marinel Roz.

Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Bej Florin  a mulţumit tuturor pentru participare.

Diacon Moţ Aurelian Iulian