Cerc pastoral-misionar în Parohia Arăneag

Duminică, 25.08.2019, în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Arăneag, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus de către părintele Gabriel Streulea de la parohia Şilindia.

Evenimentul a început la orele 15:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 8 preoţi. Pe lângă preoţii prezenţi din cadrul cercului pastoral-misionar Târnova, la Sfântul Maslu a mai slujit părintele Graţian Ciuciuc, de la parohia Dorgoş, Protopopiatul Lipova, fiu al satului. La finalul slujbei părintele Graţian Ciuciuc, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, făcând o frumoasă legătură cu Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta Liturghie, Vindecarea lunaticului. Părintele a menţionat cât de tămăduitoare este credinţa puternică în Dumnezeu, cel ce este „Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre”.

După slujbă, preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele paroh Alin Pingică a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2019 în Patriarhia Română, referatul cu tema: ,,Patriarhul Nicodim Munteanu – reprezentant demn şi responsabil al Bisericii Ortodoxe Române în relaţia cu Statul român”. Părintele referent a prezentat pe scurt viaţa celui care avea să devină cel de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. După perioada arhipăstoririi Patriarhului Miron Cristea (1925-1938), în România a urmat o perioadă tulbure, marcată de schimbări politice, de pierderi ma­jore de vieți omenești și daune materiale pricinuite de cel de-al Doilea Război Mondial, dar și de începutul unui regim opresiv – regimul comunist. Alături de întreg poporul român, Biserica Ortodoxă s-a confruntat cu aceleași provocări și greutăți, căutând să rămână alături de păs­toriții săi, în ciuda restric­țiilor și greutăților de tot felul. Aceste schimbări majore prin care a trecut țara în perioada 1939-1948 au marcat viața oamenilor și instituțiilor statului român. În acea vreme, la cârma Bisericii noastre s-a aflat o personalitate deosebită a Ortodoxiei românești: Patriarhul Nicodim Munteanu. Acesta a ţinut la un singur scop: păstrarea vie în sufletele românilor a Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.

La final, părintele paroh Alin Pingică a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind apoi o agapă frăţească.

Pr. Gabriel Streulea,

Parohia Şilindia