Cerc pastoral-misionar în Parohia Prunișor

 În duminica a IX- după Rusalii, în Parohia Prunișor, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu cu ocazia întrunirii Cercului pastoral-misonar nr. 2 Buteni, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului de către Părintele Ciucur Marian, păstorul sufletesc al comunității eclesiale din Buteni.

La săvârșirea acestei Sfinte Taine au participat 12 slujitori, amintind: Pr. Tripa Teodor – Parohia Păiușeni, Pr. Birău Alexa – Parohia Chisindia, Pr. Coșer Vasile – Parohia Paulian cu filia Berindia, Pr. Rus Mercea Cătălin – Parohia Sebiș II, Pr. Pop Gheorghe – Parohia Revetiș, Pr. Pavel Daniel – Parohia Joia Mare, Pr. Coșer Bogdan – Parohia Cuied, Pr. Zbîrcea Teodor – Parohia Mădrigești, Pr. Ciuciuc Grațian Gheorghe– Parohia Dorgoș, Pr. Ros Ioan – Parohia Ciuntești, Pr. Avram Florin – Parohia Prunișor, Diac. Bisorca Liviu Adrian, slujitor la Catedrala Veche din Arad, care au înălțat rugăciuni către Preasfânta Treime pentru credincioșii prezenți la această slujbă.

În cadrul acestei slujbe, la momentul cuvenit s-a rostit cuvântul de învățătură de către părintele Pavel Daniel care a accentuat rolul și rostul încercărilor în viața creștinilor făcând o comparație cu pericopa evanghelică de la Matei 14, 22-34, în care Sfântul Petru împreună cu ucenicii Domnului au fost încercați de către Fiul lui Dumnezeu, tocmai pentru a li se consolida credința în puterea divină a lui Mesia și că toate necazurile și provocările lumii contemporane se pot soluționa prin acceptarea în viața noastră a lui Iisus Hristos, ca Domn și Dumnezeu.

În același timp, în contextul anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), părintele a reliefat câteva elemente fundamentale a ceea ce a înseamnat rolul Bisericii în viața satului de odinioară și totodată soluțiile practice de reînviere a rostului Bisericii în obștea sătească contemporană, unde din nefericire s-au pierdut foarte multe lucruri care au păstrat tradiția vie și neschimbată a țăranilor români. În sprijinul reîntoarcerii la valorile perene ale satului românesc, copiii și tinerii împreună cu câțiva credincioși ai parohiei s-au îmbrăcat în straie populare specifice zonei.

Prin acest lucru, toți credincioșii și-au reamintit de anii secolului XX, când toți erau îmbrăcați în haine de sărbătoare (port popular) în special la cele mai mari praznice. Slujba a fost înfrumusețată de glasurile pline de bucurie și curăție ale copiilor și tinerilor parohiei, care au dat răspunsurile liturgice. După otpustul Tainei Sfântului Maslu, Grupul catehetic „Sfântul Stelian” al parohiei a susținut un mic concert, interpretând pricesne închinate Sfintei Fecioare Maria.

La final, preotul paroh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra parohiei, a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștință preoților, credincioșilor, copiilor și tinerilor parohiei. Seara s-a încheiat cu îndătinata agapă frățească, oferită de către Comitetul parohial împreună cu credincioșii parohiei.

Pr. Florin Ioan Avram