Liturghie Arhierească în Parohia Pâncota

În Duminica a 8-a după Rusalii, credincioşii Parohiei Ortodoxe Române Pâncota, Protopopiatul Lipova, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La sosire, Ierarhul a fost întâmpinat de către mulţime de credincioşi în faţa bisericii parohiale, după tradiţie oferindu-i-se pâine şi sare, iar Preaonoratul Părinte Protopop al Lipovei Nelu Mercea i-a adresat un cuvânt de bun venit.

În continuare, a urmat Liturghia Arhiereasca săvârşita de un sobor alcătuit din: Pr. Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Arhidiacon Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. paroh Flavius Ardelean, Pr. Leonardo Doca şi Arhidiacon Gheorghe Lehaci.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corala bărbătească a parohiei, care cu acest prilej a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Emilian numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii bisericii parohiale.

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un ales cuvânt de învăţătură pe marginea minunii înmulţirii pâinilor şi a peştilor, relatată de pericopa evanghelică duminicală, arătând necesitatea priorităţii hranei spirituale în raport cu cea materială, prin ascultarea cuvântului Evangheliei şi împărtăşirea cu Sfintele Taine ca merinde duhovnicească pentru sufletul omului. De asemenea, s-a evidenţiat şi importanţa stabilirii unor relaţii interumane bazate pe dragoste, solidaritate si sprijin reciproc dezinteresat, într-o lume marcată tot mai mult de interese meschine si ambiţii deşarte, stricătoare a armoniei si a fraternităţii ce trebuie să existe în sânul societăţii omeneşti.

La priceasnă, corul de copii al parohiei a interpretat un buchet de pricesne închinate Maicii Domnului, iar la momentul cuvenit din cadrul Sfintei Liturghii numeroşi credinciosi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, Preotul Paroh Flavius Ardelean a adus multumiri Preasfintitului Părinte Emilian Crişanul pentru slujirea arhierească si dragostea părintească arătată faţă de credincioşii Parohiei Ortodoxe Pâncota, mentionând că ziua de 11 August 2019 va rămâne în istoria Parohiei şi a Comunităţii Ortodoxe Locale ca o zi de însemnătate deosebită şi de încărcătură emoţională aparte.

A urmat apoi o agapă frăţească în curtea bisericii parohiale cu participarea tuturor credincioşilor prezenţi.

Preot Leonardo Doca