CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA DUD

Duminică, 08.09.2019, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, parohia Dud a fost gazdă a întrunirii cercului pastoral-misionar Târnova, condus de către părintele Gabriel Streulea de la parohia Şilindia.

Evenimentul a început la orele 15:00, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dud, prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 9 preoţi. La finalul slujbei, părintele Teodor Costel Bun, de la parohia Tauţ a rostit un frumos şi bogat cuvânt de învăţătură, făcând o legătură frumoasă între Evanghelia din Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, sfinţenia Maicii Domnului şi credinţa în tămăduirea pe care o dă Dumnezeu prin Taina Sfântului Maslu.

După slujbă preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele Giani Achim, de la parohia Dud, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2019 în Patriarhia Română, referatul cu tema: „Patriarhul Iustin Moisescu – înţelept apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil religiei şi Bisericii”. Părintele referent a prezentat viaţa Patriarhului Iustin Moisescu şi l-a descris ca pe un conducător înţelept în vremuri grele pentru Biserică. Părintele a adus în faţă mai multe mărturisiri despre activitatea Patriarhului Iustin, precum este mărturia părintelui profesor Bria Ion, care compara activitatea şi situaţia Bisericii din vremea predecesorului său, Patriarhul Iustinian: „Perioada patriarhului Justinian avusese coerenţa ei de nezdruncinat, şi aceasta din cauză că el însuşi ţinuse mâna fermă pe mecanismul complex al unei administraţii patriarhale de mari proporţii. Patriarhul Iustin a optat pentru instaurarea unei ordini morale în viaţa preotului, pentru o spiritualitate sacerdotală şi parohială disciplinată. Desigur, pentru acei preoţi care socoteau existenţa consistoriilor ca ceva normal, metoda pastorală a patriarhului Iustin devenea prea urgentă. Sacerdoţiu şi etica merg împreună, sunt valori reciproce. Patriarhul Iustin a refuzat să creadă că ar putea să existe slujitori nedemni care uzurpă preoţia”.

La final, părintele paroh Achim Giani a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi pentru osteneală, oferind o agapă frăţească.

Pr. Gabriel Streulea,

Parohia Şilindia