Întâlnire și comuniune în Capitala Olteniei

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de anul acesta s-a desfășurat în frumoasa cetate a Băniei, în care, timp de patru zile, a răsunat creștinescul salut ,,Hristos în mijlocul nostru!”, la care au răspuns într-un glas 4000 de tineri: ,,Este și va fi!”. Aradul a fost reprezentat de 40 de tineri însoțiți de părintele arhid. Florin Sirca, inspector de religie în cadrul ISJ Arad, pr. Vlad – Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad și de către alți profesori de religie din județ.

Ca participanți, noi, tinerii eparhiei Aradului, alături de alți tineri ortodocși din lumea întreagă, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a adresat tuturor un călduros bun venit, precum și îndemnul de a fi apostoli ai Cuvântului lui Dumnezeu, într-o lume din ce în ce mai profund secularizată. Am fost plăcut surprinși și de cei care, prin cuvinte alese, au prezentat ceremonia de deschidere a întâlnirii de anul acesta, Manuela Hărăbor și Aurelian Temișan. Aceștia i-au introdus în scenă pe artiști ai muzicii de diferite genuri, care ne-au înălțat sufletește atât prin glasurile lor, cât și prin mesajul transmis. Este vorba despre soprana Felicia Filip, trupa Generația Folk și Tudor Gheorghe. Mai apoi, a urmat imnul ITO 2019, acompaniat de un impresionant spectacol de lumini, care a încheiat frumoasa ceremonie în note pline de optimism.

Următoarele zile în Bănie au fost la fel de înălțătoare, fiind prilejul descoperirii și aprofundării devizei întâlnirii de anul acesta: ,,Cu toții suntem un potir. Credință. Nădejde. Dragoste”. Aceasta a fost și tema atelierelor de discuții desfășurate în școlile craiovene, unde am avut șansa să interacționăm cu tineri din diverse colțuri ale țării, comunicând, îmbogățindu-ne experiențele și, totodată, legând prietenii. Aceeași temă a fost adâncită și în cadrul conferinței susținute de Mitropolitul Irineu al Olteniei, care ne-a vorbit, cu multă blândețe și lumină, despre virtuțile creștine, pe care trebuie să le practicăm cu râvnă ,,într-o lume atee”. Modul în care Mitropolitul și-a încheiat cuvântul de învățătură a reprezentat o temă de reflecție pentru fiecare dintre noi, acesta spunând că iubirea, cea mai mare dintre virtuți, ,,ne dă consistență și existență în Dumnezeu”.

Aceasta a fost urmată de tradiționala procesiune a tuturor delegațiilor din țară și din diasporă, desfășurată între Sala Polivalentă și Piața Mihai Viteazul. A fost o procesiune în care, molipsind străzile craiovene cu zâmbete, cântece, și mult entuziasm, am format cu toții ,,un potir al bucuriei”, așa cum spunea și Preafericirea Sa. Noi, arădenii, am purtat cu mândrie în cadrul procesiunii ii tradiționale, celebrând astfel anul comemorativ al satului românesc. Ajunși în Piața Mihai Viteazul, am fost întâmpinați de cele mai reprezentative personalități ale folclorului oltenesc, în frunte cu Niculina Stoican, care ne-a îndemnat să ținem la tradiția și identitatea noastră și să nu ne uităm portul tradițional, mărturia pe pânză, prin formă și culoare, a plaiurilor natale. Ni s-a prezentat, de asemenea, un spectaculos obicei de nuntă oltenească, care ne-a antrenat pe toți într-o uriașă horă. Nu putea lipsi nici muzica ușoară, susținută de Direcția 5 și fredonată de miile de glasuri tinere aflate în Piață. La fel de încântați și cu aceeași energie am participat și la concertul susținut în ultima seară a întâlnirii de talentata Paula Seling și trupa Piazza-Viva din Italia.

Duminică, am sărbătorit împreună Nașterea Maicii Domnului la Mănăstirea Maglavit, a cărei târnosire a avut loc tot atunci, în prezența unui impresionat sobor de ierarhi. Nu se putea încheia altfel decât prin predarea torței delegației Mitropoliei Timișoarei, care va fi gazda Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de anul viitor. ITO 2019 s-a întipărit adânc în inimile noastre, amintindu-ne că ,,suntem un gând și o mărturisire”, după cum am cântat seară de seară, în cadrul imnului de anul acesta.

Alexandra-Teodora Mândra, A.S.C.O.R. Arad