Cerc pastoral-misionar la Ghioroc

Duminică 27 octombrie 2019,  credincioșii parohiei Ghioroc s-au îmbrăcat în haină de sărbătoare și au participat  la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor ales de preoți.

S-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Bunul Dumnezeu pentru toate binefacerile, care s-au revărsat asupra întregii comunități creștin-ortodoxe din Ghioroc, dar în același timp și rugăciuni către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pentru ca să le fie ocrotitor și mijlocitor și pe mai departe. După încheierea Sfintei Liturghii s-a oficiat Taina Sfântului Maslu,  de către preoții din cadrul Cercul pastoral-misionar nr.III Șiria:Ardelean Flavius, Doca Leonardo, Radeș Mihai de la parohia Mîsca,  Botezatu Iulian de la parohia Șiria, Murgu Marius de la parohia Covăsînț,  Jula Petru de la parohia Cuvin,  Ciorogariu Mircea de la parohia Ghioroc,  Săvușcă Valentin de la parohia Miniș, Braiț Ioan de la parohia Sâmbăteni, preotul pensionar Poneavă Teodor, protosighel Emanuel de la Mănăstirea Feredeu,  conduși de către preotul Mercea Nelu protopopul Lipovei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit, de către preotul Mercea Nelu Protopopul Lipovei, în care a făcut referiri la pericopa evanghelică din Duminica XXIV-a după Rusalii (Luca VIII, 41-56) ”Învierea fiicei lui Iair”. Unii oameni, declară că nu au nevoie de Dumnezeu și nu vor să recunoasă ajutorul venit din partea Lui Dumnezeu, și de aceea este necesar să ne amintim de chipul lui Iair mai-mare sinagogii, care a îngenuchiant în fața Lui Hristos, rugându-l să vină în casa Lui, pentru că avea  numai o fiică, ca de doisprezece ani și ea era pe moarte, dar și de femeia care avea scurgere de sânge și care cheltuise cu doctorii toată averea sa. Ea n-a îndrăznit să ceară ajutor de la Hristos și s-a atins doar de veșmântul lui Hristos, cu credința că se va vindeca. Credința este tema, care se evidențiază în cele doua minuni relatate de Sfântul Evanghelist Luca. Hristos descoperă cine s-a atins de El și se adresează acelei femei: ”Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit.Mergi în pace.”(Luca VIII, 48), iar lui Iair, după ce a aflat că fata murise i-a zis: ” Nu te teme, crede și se va izbăvi”(Luca VIII,50). Părintele Mercea Nelu a vorbit și despre viața pilduitoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov ocrotitorul Bucureștilor.

La final preotul Ciorogariu Mircea, parohul Bisericii din Ghioroc a dat citire referatului cu tema ”Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986).Înţelept apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil religiei şi Bisericii”

Referentul a subliniat câteva idei centrale legate de personalitatea patriarhului Iustin Moisescu, care a reușit să mențină vie Biserica Lui Hristos la vreme de restriște în timpul regimului comunist.

Preafericiul Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a cosmenat în prefața lucrării ”Patriarhul Iustin Moisescu-Un stâlp neclintit în vremuri potrivnice”: ”Plin de întristare pentru bisericile din București martirizate prin demolare sau umilite prin translare și izolare, îngrijorat de o eventuală demolare sau mutare a Reședinței și Catedarelei Patriarhale de către autoritățile comuniste dar și plin de milă pentru poporul român privat de libertate și infometat de sărăcie ”

La final părintele paroh Mircea Cirogariu a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru participare la Hramul Bisericii din Ghioroc.   

Pr. Botezatu Iulian Dimitrie